Economia Chinei trece prin cea mai dificilă perioadă din ultimii 40 de ani

Economia Chinei trece prin cea mai dificilă perioadă din ultimii 40 de ani

Producția economică a Chinei crescut cu 4% în ultimul trimestru al anului 2021, dar a înregistrat o încetinire față de trimestrul precedent. De asemenea, ritmul de creștere al economiei a încetinit în trimestrul patru din 2021, pe măsură ce cumpărătorii de case și consumatorii devin tot precauți. Drept răspuns, Banca Centrală a Chinei a redus neașteptat rata dobânzii, pentru prima dată în aproape doi ani. Unii analiști economici susțin că regimul de la Beijing se află în fața celei mai dificile perioade de la reforma și deschiderea din urmă cu 40 de ani, potrivit unei analize New York Times, scrie Digi24.

Construcțiile și vânzările de proprietăți au scăzut semnificativ în China, iar micile afaceri s-au închis din cauza costurilor în creștere și a vânzărilor slabe. În același timp, administrațiile locale încărcate de datorii au început să reducă salariile funcționarilor publici.

Economia Chinei a încetinit considerabil în ultimele luni ale anului trecut, deoarece măsurile guvernamentale de limitare a speculațiilor imobiliare au afectat și alte sectoare economice. Blocajele pandemice și restricțiile de călătorie pentru a limita răspândirea SARS-CoV-2 au afectat și cheltuielile consumatorilor. Reglementările stricte pentru orice, de la afacerile pe internet până la after-school-uri au declanșat un val de disponibilizări.

Publicitate

Biroul Național de Statistică al Chinei a transmis că producția economică din octombrie 2021 până în decembrie 2021 a fost cu doar 4% mai mare decât în ​​aceeași perioadă a anului precedent, 2020. Acest procent a reprezentat un nivel mai scăzut față de creșterea de 4,9% din trimestrul al treilea al anului 2021, înregistrată din iulie până în septembrie.

Cererea mondială de electronice de larg consum, mobilier și alte facilități pentru casă în timpul pandemiei a făcut ca exporturile să crească la un nivel record pentru China, împiedicând creșterea economică a acesteia să stagneze. Pe tot parcursul anului trecut, producția economică a Chinei a fost cu 8,1% mai mare decât în ​​2020, au declarat oficialii partidului comunist de la Beijing. Însă o mare parte din această creștere a avut loc în prima jumătate a lui 2021.

China, în fața celei mai dificile perioade de la reforma și deschiderea din urmă cu 40 de ani

Imaginea de ansamblu a economiei Chinei, principala locomotivă a creșterii economice globale din ultimii câțiva ani, îi face pe specialiști să observe că perspectivele economice mondiale mai largi încep să se întunece.

...

Sursă foto: Profimedia Images

Încetinirea economiei reprezintă o dilemă pentru liderii regimului de la Beijing. Măsurile pe care le-au impus pentru a aborda inegalitatea veniturilor și a controla companiile fac parte dintr-un plan pe termen lung de protejare a economiei și a securității naționale. Însă oficialii sunt îngrijorați că măsurile provoacă instabilitate economică pe termen scurt, în special într-un an de o importanță politică neobișnuită.

China se confruntă, de asemenea, cu problema îmbătrânirii rapide a populației, care ar putea crea o povară și mai mare asupra economiei și forței de muncă. Biroul Național de Statistică a mai declarat luni că rata natalității din China a scăzut drastic anul trecut și este acum abia mai mare decât rata mortalității.

Cât de mult mai supraviețuiește sectorul privat chinez

Pe măsură ce costurile pentru multe materii prime au crescut și pandemia de COVID-19 i-a determinat pe unii consumatori să rămână acasă, milioane de întreprinderi private s-au prăbușit în China, majoritatea fiind mici afaceri de familie.

Aceasta situație a stârnit o mare îngrijorare în rândul analiștilor economici chinezi, deoarece întreprinderile private sunt coloana vertebrală a economiei chineze, reprezentând trei cincimi din producție și patru cincimi din ocuparea forței de muncă urbane.

Precum s-a întâmplat în mai multe țări, și în China oamenii au migrat în timpul pandemiei către cumpărăturile online. Acest lucru a afectat magazinele locale și a dus la utilizarea unei mai mici forțe de muncă.

O altă dificultate persistentă pentru întreprinderile mici din China este costul ridicat al împrumuturilor, adesea la rate ale dobânzii de două cifre oferite de creditorii privați.

...

Sursă foto: Profimedia Images

Banca Centrală a Chinei anunţat că reduce rata dobânzii la facilitatea de creditare pe termen mediu în valoare de 700 de miliarde de yuani (110 miliarde de dolari) până la 2,85%,

„Ritmul de creştere al economiei rămâne slab din cauza focarelor repetate de coronavirus şi a problemelor din sectorul imobiliar. Ca urmare, anticipăm noi reduceri de dobândă în primul semestru din 2022”, au estimat analiştii de la Capital Economics, citați de BBC News.

Sectorul imobiliar chinez devine o amenințare pentru economia globală

Logan Wright, director al Rhodium Group, o firmă de consultanță în sectorul imobiliar, spunea la sfârșitul anului trecut pentru Finacial Times că sectorul imobiliar devine o amenințare la adresa stabilității financiare, economice și sociale a Chinei. Totodată, acesta a precizat că în acest moment „este foarte dificil să oferim o narațiune convingătoare conform căreia creșterea economică potențială a Chinei va depăși pragul de 4% în următorul deceniu”, adaugă Wright.

Leland Miller, director executiv al China Beige Book, o firmă de consultanță care analizează economia internațională prin intermediul datelor proprii, are o perspectivă asemănătoare despre situația în care se află sectorul imobiliar chinez. „Nu aș fi surprins dacă peste un deceniu creșterea PIB-ului Chinei să fie de doar 1 sau 2%”, a declarat Miller.

Dacă aceste predicții se dovedesc corecte, „miraculoasa” creștere economică a Chinei din ultimele decenii este în pericol. În deceniul 2000 - 2009, creșterea PIB-ului a avut în medie 10,4% pe an. Această performanță a scăzut în deceniul 2010-2019, însă PIB-ul anual a crescut în continuare cu o medie de 7,68%.

Orice scădere a creșterii economice a Chinei ar fi resimțită rapid la nivel mondial. De altfel, China a fost mult timp cel mai mare motor al prosperității globale, contribuind cu 28% din creșterea PIB-ului la nivel mondial între anii 2013 și 2018, ceea ce reprezintă o pondere mai mult decât dublă decât contribuția SUA, potrivit unui studiu realizat de FMI.

„Chiar dacă China evită o criză bruscă, perspectivele pe termen mediu sunt mult mai negative decât se recunoaște în general”, a declarat Jonas Goltermann, cercetător în cadrul firmei britanice de consultanță și cercetare economică Capital Economics.

Presiunea exercitată pe administrațiile locale din China

Încetinirea pieței imobiliare a afectat și guvernele locale, care se bazau pe vânzarea de terenuri ca sursă esențială venituri.

Fondul Monetar Internațional a estimat că vânzările anuale de terenuri guvernamentale au adunat sume egale cu 7% din producția economică anuală a țării. Cu toate acestea, în ultimele luni, dezvoltatorii imobiliari au redus achizițiile de terenuri.

...

Sursă foto: Profimedia Images

În Hangzhou, capitala provinciei Zhejiang, plângerea unui funcționar public privind o reducere a salariului său cu 25% s-a răspândit rapid pe internet. În nordul provinciei Heilongjiang, orașul Hegang a anunțat că nu va mai angaja muncitori „de nivel scăzut”.

Unele administrații au majorat, de asemenea, taxe pentru companii, în speranța de a încerca să compenseze deficitul. Bazhou, un oraș din provincia Hebei, a încasat de 11 ori mai mulți bani din amenzi pentru întreprinderile mici din octombrie până în decembrie decât în ​​primele nouă luni ale anului trecut. Beijingul a criticat orașul pentru că a subminat efortul național de reducere a costurilor de afaceri.

Perspectivele pentru 2022

Cererea puternică de peste mări pentru exporturile Chinei, în special pentru bunuri de larg consum, a stimulat un val național de investiții noi în fabrici, în creștere cu 13,5% anul trecut față de 2020.

Unele domenii ale cheltuielilor de larg consum au fost destul s-au înmulțit, în special cheltuielile în sectorul de lux, unde mașinile sport și bijuteriile s-au vândut bine. Vânzările cu amănuntul au crescut cu 12.5% anul trecut în comparație cu nivelurile scăzute de pandemie din 2020, dar au scăzut în luna decembrie față de luna noiembrie, deoarece restricțiile pandemice i-au menținut pe mulți cumpărători în case.

Puțini sunt de părere că guvernul va permite o recesiune economică severă în acest an, înaintea congresului Partidului Comunist Chinez. Economiștii se așteaptă ca guvernul să atenueze restricțiile impuse împrumuturilor și să intensifice cheltuielile guvernamentale. „Prima jumătate a anului va fi o provocare”, a spus Zhu Ning, decan adjunct al Institutului Avansat de Finanțe din Shanghai. Acesta a adăugat că „a doua jumătate a lui 2022 va fi reprezentată printr-o revenire.”

Unii economişti avertizează că datele privind avansul din trimestrul patru din 2021, care este cel mai lent din mai mult de un an şi jumătate, încă nu includ efectele ultimelor focare de coronavirus din China.

„Datele privind PIB-ul nu reflectă impactul răspândirii interne a variantei Omicron de la finalul lunii decembrie, care va afecta semnificativ industria serviciilor, în special consumul şi transporturile”, apreciază Yue Su de la Economist Intelligence Unit.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal