
Raportul Studiului Generații și Gen: Aproape o pătrime dintre respondenți consideră căsătoria demodată
În jur de 24% din totalul populației consideră căsătoria demodată. Persoanele din mediul rural susțin această idee într-o proporție mai mare, comparativ cu cei din mediul urban, în special, generațiile tinere. Acest fapt se explică parțial prin răspândirea mai mare a concubinajului în rândul tinerilor.
・
În cadrul studiului, a mai fost solicitată opinia respondenților și „dacă este normal ca două persoane necăsătorite să locuiască împreună, chiar dacă nu au de gând să se căsătorească”.
Conform datelor obținute, 56,3% din totalul populației este parțial sau total de acord că este normal ca două persoane necăsătorite să locuiască împreună, chiar dacă nu au de gând să se căsătorească, cu o prevalență în mediul urban și printre bărbați.
Totodată, cota persoanelor care sunt de acord cu această idee este semnificativ mai mare printre cei din zonele urbane comparativ cu zonele rurale, care se micșorează odată cu avansarea în vârstă. În raport cu vârsta, se constată micșorarea numărului persoanelor odată cu avansarea în vârstă: de la 72,2% la 40,7% printre bărbați și de la 60,6% la 39,7% printre femei.
Repartizarea pe zonele economico-geografice evidențiază o rată mai înaltă a persoanelor care susțin această idee în municipiul Chișinău, atât printre bărbați cât și printre femei.
Totodată, căsătoria este abordată ca o valoare foarte importantă, ca o relație pentru toată viața. Astfel, 81,7% din totalul populației este de acord parțial sau total că, căsătoria este o relație pe viață și nu trebuie să se întrerupă niciodată, ponderea persoanelor printre cei de la țară fiind mai mare comparativ cu cei de la oraș, fără diferențe semnificative în profilul de gen.
Studiul GGS a cuprins peste 10.000 de respondenți din peste 153 de localități ale Republicii Moldova. Acesta a fost realizat în Republica Moldova de către UNFPA Moldova în parteneriat cu Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, Institutul Demografic Interdisciplinar Olandez (NIDI), Fondul Parteneriat pentru Dezvoltare India-ONU și Biroul Național de Statistică. GGS a fost realizat în cadrul unui Program global efectuat până în prezent în peste 24 de țări.