Oamenii au tot mai puțină încredere în guvernele democratice, arată datele unui sondaj internațional

Oamenii au tot mai puțină încredere în guvernele democratice, arată datele unui sondaj internațional

Oamenii au tot mai puțină încredere în guvernele democratice, arată datele unui sondaj internațional realizat de Edelman Trust Barometer. Cauzele prăbușirii încrederii publice în democrații sunt legate de modul de gestionare a pandemiei de coronavirus dar și de probleme economice apărute din cauza pandemiei, notează Agerpres.

Studiul Edelman Trust Barometer indică în schimb o creştere a încrederii în mai multe state autocrate, mai ales China, precum şi un nivel solid de încredere în mediul de afaceri, datorită rolului acestuia în dezvoltarea de vaccinuri şi adaptarea practicilor de la locul de muncă, cu toate că există rezerve privind angajamentul său faţă de echitatea socială.

Publicitate

„Avem un adevărat colaps al încrederii în democrații”, a remarcat Richard Edelman, directorul grupului de comunicaţii care a realizat sondajul cu participarea a 36.000 de respondenţi din 28 de ţări, în perioada 1-24 noiembrie anul trecut.

Cea mai mare scădere a nivelului de încredere faţă de sondajele similare precedente au suferit-o anul trecut instituţiile din Germania, o scădere de 7 puncte procentuale (46%), Australia, cu -6 puncte procentuale (53%), Olanda cu -6 puncte procentuale (57%), Coreea de Sud cu -5 puncte procentuale (42%) şi Statele Unite cu -5 puncte procentuale (43%).

În schimb, a crescut încrederea publică în instituţii în China, ajungând la 83% (+11 puncte procentuale), Emiratele Arabe Unite (+9, 76%) şi Thailanda (+5, 66%).

Miile de miliarde de dolari cheltuite de cele mai bogate ţări ale lumii pentru a-şi susţine economiile în pandemie nu au reuşit să insufle un sentiment durabil de încredere, sugerează studiul.

În Japonia, doar 15% dintre respondenţi au apreciat că situaţia lor şi a familiilor lor va fi mai bună peste cinci ani, în majoritatea celorlalte democraţii acest procent fiind între 20% şi 40%. În China însă aproape două treimi dintre respondenţi s-au declarat optimişti în ce priveşte viitorul lor economic şi 80% din indieni consideră de asemenea că le va merge mai bine peste cinci ani.

Potrivit lui Edelman, acest nivel ridicat de încredere constatat în China este legat nu doar de percepţiile economice, ci şi de percepţia publicului de predictibilitate în privinţa politicilor chineze, inclusiv în privinţa pandemiei.

„Cred că există o coerență între ce se face și ce se spune… Au avut o situație mai bună privind COVID-19, de exemplu, decât SUA”, a menţionat Edelman.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal