Suplimentar, partidele vor beneficia și de subvenții în funcție de numărul de femei și tineri aleși efectiv în funcțiile publice. De cealaltă parte, hotărârea Comisiei Electorale Centrale (CEC) a stabilit că unele formațiuni nu vor primi bani sau vor avea subvențiile suspendate pentru o anumită perioadă.
Potrivit legislației, suma de la buget este distribuită conform criteriile stabilite de Legea partidelor politice. Astfel câte 30% se distribuie proporțional pentru rezultatele obținute la alegerile parlamentare anticipate și locale, 15% conform rezultatului înregistrat la alegerile prezidențiale, 7,5% pentru alegerea femeilor la parlamentarele anticipate și locale noi și câte 5% pentru numărul de tineri aleși în rezultatul alegerilor parlamentare și locale.
Astfel, pentru anul curent, cuantumul pentru fiecare vot valabil exprimat la alegerile locale general este de 0,36 lei, pentru prezidențiale – 0,57 lei, pentru parlamentarele anticipate – 0,71 lei per vot. Cuantumul pentru fiecare femeie aleasă la alegerile parlamentare anticipate este de 6 567,34 lei, pentru locale 63,77 lei.
Pentru tineri aleși în alegerile parlamentare anticipate – 10 945,57 lei, în alegerile locale – 103, 68 lei.
Astfel, Partidul Politic Șor nu va primi subvenții în 2022, ca urmare a abaterilor constatate anterior, iar Partidul Liberal, Partidul Politic Noi și Partidul Oamenilor Muncii, vor avea subvențiile suspendate pentru o perioadă de șase luni. Totodată, Partidul Acasă Construim Europa nu va încasa 30.000 de lei din subvenția pentru 2022, iar Partidul Popular de asemenea va fi lipsit de 12.000 de lei.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.