Plătesc mai mult, dar consumă mai puțin. Factura pentru căldură la Parlament, ANRE și Curtea de Conturi sau cât costă încălzirea instituțiilor (INFOGRAFIC)

Plătesc mai mult, dar consumă mai puțin. Factura pentru căldură la Parlament, ANRE și Curtea de Conturi sau cât costă încălzirea instituțiilor (INFOGRAFIC)

Criza gazelor continuă să fie cap de afiș în media de la noi din țară, iar în societate încă se discută intens despre facturile pentru încălzire, care s-au dovedit a fi cu mult mai mari decât doi ani în urmă. AGORA a încercat  să afle ce facturi au venit pentru agentul termic la unele instituții, cum ar fi Președinția, Guvernul, Moldovagaz, Primăria Chișinău, Curtea de Conturi, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică și Parlamentul. Cât a plătit statul pentru încălzirea acestora, ce facturi le-au venit pentru noiembrie, decembrie 2021 și care sunt cifrele, în comparație cu aceeași perioadă a anului 2020. Din păcate, am primit răspunsuri doar de la trei instituții. Astfel, am aflat că, deși gestionarii acestora fac economii și se consumă mai puțin agent termic, sumele din facturi au fost mai mari. 

...

În noiembrie 2020, pentru consumul a 63 de mii de metri cubi de gaze naturale la cazangeria ce asigură cu agent termic clădirea Parlamentului, casa de hotel și unele încăperi auxiliare s-au cheltuit circa 275 de mii de lei. Deși, în aceeași perioadă a anului 2021 s-au făcut economii și a fost consumat cu 36 la sută mai puțin caz, fiind vorba despre puțin peste 40 de mii de metri cubi, factura a crescut și a ajuns la circa 376 de mii de lei.

Publicitate

Aceeași situație se atestă și pentru lunile decembrie. Or, în 2020 s-a consumat circa 71 de mii de metri cubi de gaz și s-a achitat aproximativ 307 mii de lei. Pe când, în 2021 s-a consumat cu 17 la sută mai puțin, alungându-se la 59 de mii de metri cubi de gaz, dar s-a achitat în jur de 529 de mii de lei.

...

În prezent, secretariatul Parlamentului întreprinde următoarele măsuri în vederea optimizării cheltuielilor pentru agentul termic:

au fost deconectate aproape integral de la agentul termic încăperile clădirii garajului, cu o suprafață totală de circa nouă mii de metri pătrați;

instalațiile de încălzire a celorlalte edificii ale Parlamentului sunt monitorizate și ajustate în permanență. În zilele de odihnă și de sărbători acestea sunt programate la temperaturi minime, iar unele dintre ele sunt deconectate complet;

instalațiile alternative de asigurare cu agent termic, de asemenea, sunt deconectate în zilele de odihnă și de sărbători;

consumul de gaze naturale la cazangeria autonomă care alimentează clădirea de bază a instituției este monitorizat continuu și ajustat în funcție de temperatura aerului de afară.

...

Pentru încălzirea sediului Curții de Conturi (CC), în noiembrie 2020 s-au consumat circa 32 de gicacalorii și s-a achitat 43 de mii de lei. În noiembrie 2021, s-a consumat mai puțin, fiind vorba despre circa 30 de gicacalorii, dar s-au plătit 63 de mii de lei.

Alți 60 de mii de lei s-au achitat în decembrie 2020, pentru consumul a peste 44 de gigacalorii. Chiar dacă în decembrie 2021 s-au consumat 38 de gigacalorii, cu șase mii mai puțin, CC a scos din buzunar mai mulți bani, achitând circa 82 de mii de lei.

...

Pentru a optimiza cheltuielile pentru agentul termic CC întreprinde următoarele măsuri:

De la începutul pandemiei, din anul 2020, a fost instituit regimul special de lucru al angajaților, cu combinarea lucrului la distanță / în oficii. Astfel, la sediul instituției se află cel mult 50% din angajați.

Instituția are posibilitatea de a regla temperatura agentului termic în calorifere, astfel, în birourile unde personalul lucrează la distanță, temperatura este menținută scăzută.

Temperatura agentului termic este redusă în zilele de odihnă, sărbători și în zilele calde.

...

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică nu a indicat consumul pentru perioada solicitată, întrucât în solicitarea de informație nu am indicat expres că necesităm aceste date și a venit cu cifre care arată bilanțul cheltuielilor.

Astfel, pentru agentul termic, în noiembrie 2020, ANRE a plătit peste nouă mii de lei. Prin comparație, pentru aceeași perioada a anului 2021 s-au cheltuit cu patru mii de lei mai mult, ajungându-se la peste 13 mii de lei.

O situație similară se atestă și pentru lunile decembrie. În 2020, pentru agentul termic s-au cheltuit puțin peste 21 de mii de lei. Pe când, în 2021, agenția a semnat un bon de plată de 23 de mii de lei, cu două mii de lei mai mult.

...

Potrivit ANRE, la data de 21 octombrie 2021 a fost creată Comisia pentru organizarea, monitorizarea și controlul pregătirii de funcționare a Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică în condițiile situației excepționale pe piața gazelor naturale.

Responsabilii au elaborat și aplicat un plan de măsuri privind reducerea consumului de energie electrică și gaze naturale pe perioada situației excepționale pe piața gazelor naturale în cadrul ANRE, după cum urmează:

Utilizarea maximă a luminii de zi cu interzicerea obturării geamurilor sediului ANRE cu elemente de protecție solară.

Utilizarea centralei termice autonome în condițiile în care temperatura de afară coboară sub 7 ͦ C timp de 3 zile consecutive.

Interzicerea utilizării aparatelor de tip cooler pentru apa potabilă, acestea fiind utilizate doar în calitate de dozatoare de apă.

Utilizarea eficientă a sistemului de condiționare în incinta birourilor ANRE.

Stabilirea în cadrul birourilor ANRE unui regim termic de cel mult 21 ͦ C, cu deconectare agentului termic după orele 14:00.

Deconectarea echipamentelor electrice care nu sunt de primă necesitate sau care sunt utilizate în regim standby.

Menționăm că sediul ANRE este racordat la centrala termică alimentată cu gaze naturale.

Vezi și: Frica de facturi amețitoare - catalizator al eficienței energetice. Cum se face economie de căldură în unele școli.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal