Noul vicepremier pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a depus jurământul de învestire în funcție (LIVE)

Noul vicepremier pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a depus jurământul de învestire în funcție (LIVE)

Noul vicepremier pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a depus jurământul de învestire în funcție. Anunțul despre faptul că s-a decis deja cine va ocupa această funcție a fost făcut de premierul Natalia Gavrilița, marți, 18 ianuarie. Prim-ministra nu precizase  însă despre cine este vorba, menționând doar că acesta va depune jurământul miercuri dimineață. 

„Vă mulțumesc că ați acceptat să preluați acest portofoliu, care nu este simplu, sunt convinsă că experiența dvs. diplomatică, dar și faptul de a cunoaște realitățile din Republica Moldova și a situației din regiune, vă vor ajuta să faceți față unei provocări profesionale. Vreau să vă amintesc, pentru noi bunăstarea cetățenilor, dacă vorbim despre cei de pe malul drept sau stâng, cetățenii au nevoie de acces la servicii medicale, au nevoie să știe că avem o justiție dreaptă, care respectă și asigură respectarea drepturilor, și dacă vorbim despre acest portofoliu, vorbim despre sarcina noastră de a identifica o soluție pașnică, diplomatică, o soluție care să respecte integritatea teritorială, suveranitatea Republicii Moldova, o soluție care să rezulte într-un stat funcțional”, a declarat președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

Prim-ministra Natalia Gavriliță a mulțumit diplomatului Oleg Serebrian pentru faptul că acesta a acceptat să intre în echipa guvernamentală și a reiterat că obiectivul politicii de reintegrare este bunăstarea cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

Publicitate

„Sunteți un diplomat cu o bogată experiență, un interlocutor înțelept. Obiectivul nostru principal este îmbunătățirea bunăstării cetățenilor R. Moldova, fie că sunt pe malul drept sau pe malul stâng și toate deciziile care se iau pe dosarul reglementării conflictului transnistrean, se iau în interesul național și al cetățenilor”, a spus Gavrilița.

Mai multe surse mass-media au anticipat marți, 18 ianuarie, că viitorul vicepremier pentru Reintegrare ar putea fi fostul ambasador al Republicii Moldova în Germania și Franța și actualul director al Institutului Diplomatic de pe lângă Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Oleg Serebrian.

Amintim că la data de 5 noiembrie, Vlad Kulminski a anunțat că demisionează din funcția de viceprim-ministru pentru Reintegrare. Motivul invocat de principalul negociator al Republicii Moldova în procesul de reglementare transnistreană a fost de ordin personal.

Anterior, Kulminski a activat în cadrul structurilor ONU de reglementare a conflictelor, dar și în societatea civilă, fiind unul dintre fondatorii Institutului pentru Inițiative Strategice.

Menționăm că printre atribuțiile viceprim-ministrului pentru Reintegrare se numără: coordonarea negocierilor între Chișinău și Tiraspol pe întreg procesul de reintegrare; înaintarea și formularea priorităților pentru reintegrarea țării în comun cu comisia guvernamentală și, după caz, comisiile parlamentare; stabilirea liniilor de negocieri între Chișinău și Tiraspol. Totodată, viceprim-ministrul pentru Reintegrare este un interlocutor de bază în formatul 5+2.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal