Gazprom cere ultimativ achitarea avansului pentru consumul de gaze până pe 20 ianuarie. Guvernul ia în calcul o nouă stare de urgență

Gazprom cere ultimativ achitarea avansului pentru consumul de gaze până pe 20 ianuarie. Guvernul ia în calcul o nouă stare de urgență

Prim-ministra Natalia Gavrilița și viceprim-ministrul, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu, anunță în cadrul unui briefing de presă, măsurile pe care urmează să le ia Guvernul în vederea depășirii situației din sectorul energetic. Anunțul are loc în contextul în care compania MoldovaGaz anunță că nu are suficiente fonduri pentru a achita avansul solicitat de Gazprom până la data de 20 ianuarie curent.

„Vreau să vă informez, că ieri Gazprom a trimis o scrisoare oficială către Moldvogaz, prin care o anunță intenția de a sista livrările gaze naturale în cazul neachitării consumului curent până la 20 ianuarie”, a declarat prim-ministra Natalia Gavrilița.

„Din păcate Gazprom să vină cu măsuri față de societatea care o controlează, amenință că lasă consumatorii fără gaze, vă amintesc că în anii precedenți, Gazprom a permis Moldovagaz să acumuleze devieri negative care erau achitate în următoarele luni, acum când prețurile sunt anormal de mari, compania nu mai acceptă asemenea practici”, a adăugat prim-ministra.

Publicitate

Acesta a anunțat că la ora 13:00, va fi convocată Comisia pentru Situații Excepționale care va analiza ssituația formată pe piața gazelor naturale, iar după ședința Guvernului de la 15:00, va fi organizată o nouă conferință de presă.

Premierul a declarat că va solicita Parlamentului să fie instituită o nouă stare de urgență în sectorul energetic al Republicii Moldova, urmând să fie adoptate mai multe măsuri în regim urgent, menite să evite riscul opririi livrărilor de gaze naturale. Este vorba de amânarea plăților TVA de către Moldovagaz și achitarea anticipată de către Guvern a compensațiilor pentru lunile inauarie și februarie.

Diferența neachitată la ziua de azi rămâne a fi de 25 milioane de dolari, a anunțat vicepremierul Andrei Spînu.

„Guvernul și-a onorat fiecare punct din protocolul semnat cu Gazprom la Sankt-Petersburg. Conform contractului, Moldovagaz urma să achite costul integral al consumului pentru decembrie și acesta a fost achitat până pe 14 ianuarie. Până pe 20 ianuarie Moldovagaz trebuie să achite avansul total de 63 de milioane de dolari concernului rus Gazprom. Achitările curente pentru gaz se fac la timp și vorbim de câteva zile în care Moldovagaz nu va reuși să colecteze cele 25 de milioane de dolari. (…)”, a precizat vicepremierul, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu.

Menționăm că, Inițial, Moldovagaz avea nevoie de circa 35 de milioane de dolari ca să achite către Gazprom până la 20 ianuarie 50% din consumul de gaze naturale a R. Moldova în luna ianuarie. Drept soluție, au fost încercate negocieri cu băncile pentru un eventual împrumut, însă toate cele patru bănci au refuzat să acorde un împrumut. Anunțul despre acest refuz a fost făcut de către Vadim Ceban, directorul MoldovaGaz, marți, 18 ianuarie curent, într-un interviu pentru Ziarul de Gardă. De altă parte, MoldovaGaz mizează și pe suport din partea Guvernului ca să reducă din sumă, prin mai multe măsuri fiscale.

Anterior, vicepremierul, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu a declarat în cadrul emisiunii „Punctul pe AZI” de la TVR Moldova, că în primăvara va solicita renegocierea contractului încheiat cu Gazprom în luna noiembrie. Potrivit acestuia, actualul contract este de fapt o prelungire a celui din 2006, care a fost prelungit de 19 ori până în prezent.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal