Între „candidatură potrivită” și „omul vechiului regim”. Cum este văzut noul vicepremier pentru Reintegrare Serebrian de analiști și politicieni

Între „candidatură potrivită” și „omul vechiului regim”. Cum este văzut noul vicepremier pentru Reintegrare Serebrian de analiști și politicieni

Numirea lui Oleg Serebrian în funcția vicepremier pentru Reintegrare este văzută cu ochi buni de către unii analiștii politici. Aceștia atrag atenția că Serebrian deține o vastă experiență diplomatică și este priceput în geopolitică. De partea cealaltă, fosta și actuala opoziție parlamentară au criticat numirea noului vicepremier, menționând că a activat în calitate de ambasador în perioada „regimului lui Vlad Plahotniuc”. 

Igor Volnițchi: „Cu siguranță, este o candidatură potrivită”

...

Publicitate

„Cu siguranță este o candidatură potrivită. Are o vastă experiență diplomatică, ceea ce joacă un rol foarte important în soluționarea conflictului transnistrean. Dumnealui întrunește toate calitățile pe care ar trebui să le aibă, în opinia mea, un vicepremier responsabil pentru reintegrare. Cu siguranță, va reuși să înregistreze rezultate”, a spus pentru AGORA, analistul politic Igor Volnițchi.

Potrivit lui, la prima etapă, marea provocare pentru Oleg Serebrian este restabilirea unui dialog cu Tiraspolul, care a fost pus pe pauză în decursul a trei luni. Noul vicepremier ar trebui să facă și o evaluare a impactului relației dintre Rusia și Ucraina asupra dosarului transnistrean. 

„O altă provocare este și stabilirea unui cadru cu diplomațiile occidentale implicate în reglementarea conflictului transnistrean. Or, problema poate fi soluționată doar printr-o implicare largă a celor vizați în procesul respectiv”, a adăugat Igor Volnițchi. 

Ion Tăbârță: Probabil este cel mai bun specialist de geopolitică din țară

...

Și analistul Ion Tăbârță spune că Oleg Serebrian este o candidatură bună, mai ales, în condițiile deficitului de cadre cu care se confruntă Republica Moldova. 

„Faptul ca a ocupat funcția de ambasador la Berlin și Paris spune totul. Cunoaște foarte bine procesele istorice, inclusiv, cele legate de evoluția conflictului transnistrean. Probabil este cel mai bun specialist de geopolitică din țară”, a declarat analistul pentru AGORA. 

Potrivit lui, una dintre misiunile noului vicepremier este fortificarea capacităților Biroului pentru reintegrare, astfel încât să fie condus de o echipă profesionistă, pentru a spori poziția Chișinăului în negocierile cu Tiraspolul. 

„El va trebui să scoată procesul de negocieri de sub controlul Federației Ruse și să evalueze care cedări juridice au fost admise de către Chișinău, întrucât s-a ajuns ca  reprezentanții regiunii transnistrene să poată crea ușor probleme artificiale Chișinăului”, a menționat Ion Tăbârță.

El a adăugat că scopul principal al lui Oleg Serebrian este să facă astfel, încât Tiraspolul să fie tratat ca parte a R. Moldova și nu pe picior de egalitate, cum se întâmplă în prezent: „Eu cred că acea carte economică nu este jucată eficient de Chișinău, pentru a pune o presiune pe regimul de la Tiraspol”.

Alexandru Slusari: Guvernul reabilitează oameni din regimul oligarhic 

...

De partea cealaltă, fostul vice-președinte al Parlamentului din partea Platformei DA, Alexandru Slusari, într-o postare pe rețelele de socializare, și-a exprimat părerea, precum că guvernarea că promovează oameni din fostul regim oligarhic. Or, spune Slusari, în 2008, Partidul Social-Liberal, al cărui președinte era, a fuzionat cu Partidul Democrat (PD). În urma acestui proces, Serebrian s-a ales cu funcția de prim-vicepreșdinte al PD. 

„Domnul Serebrian, în urma tranzacției a primit girul pentru cariera diplomatică și din iunie 2010 a devenit ambasador în Franța, iar mai apoi în Germania. În perioada lui Plahotniuc domnul ambasador a fost absolut loial regimului, a scris Alexandru Slusari pe pagina sa de Facebook, adăugând că este convins că „domnul Serebrian va prelungi politica pasivă a Chișinăului a pașilor mici de cedări mari în raport cu regiunea separatistă, de la care are de câștigat doar regimul de la Tiraspol și Federația Rusă”.

Ce spune opoziția Parlamentară 

...

Solicitați de AGORA, reprezentanții Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) nu au pronunțat o poziție clară față de candidatura lui Oleg Serebrian. Deputatul Vasile Bolea ne-a spus că fracțiunea va organiza, în curând, o conferință de presă, la care se va expune cu privire la acest subiect. 

Aleasa poporului din partea BCS, Alla Darovannaia, a spus că nu este de competența ei să se expună la acest subiect. Însă, așteaptă rezultate de la noul vicepremier.

„Nu am nicio părere, domeniul de care mă ocup eu este cel social. Dar, în calitate de cetățean, pot spune că Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și-a asumat guvernarea și-și numește oamenii săi. Așa că, așteptăm rezultate”, a spus deputata, fiind solicitată de AGORA. 

Reprezentanții Partidului „Șor” nu ne-au răspuns la telefon pentru a veni cu comentarii pe marginea acestui subiect. 

Miercuri, 19 ianuarie, Oleg Serebrian a depus jurământul de învestire în funcția de vicepremier pentru Reintegrare. 

Menționăm că în perioada mai 2001 și februarie 2008, noul vicepremier a fost președinte al Partidului Social Liberal. Între martie 2005 și iulie 2010 a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, fiind reales pentru un al doilea mandat în 2009.

În perioada 2010 și 2015 a fost ambasador al R. Moldova în Franța și UNESCO. Din 13 noiembrie 2015 a îndeplinit funcția de ambasador al R. Moldova în Germania.

Oleg Serebrian este autorul mai multor cărți despre afaceri internaționale și geopolitică.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal