O comisie de evaluare în plus, pentru a alege candidații la funcțiile administrative ale CSM și CSP

O comisie de evaluare în plus, pentru a alege candidații la funcțiile administrative ale CSM și CSP

Executivul a acceptat propunerea Ministerului Justiției de a forma o comisie de evaluare care să analizeze integritatea candidaților la funcțiile administrative din cadrul CSM, CSP și organelor specializate ale acestora. Această comisie ar urma să fie una independentă, cu trei membri desemnați din partea partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova și alți trei  - din partea Parlamentului. Fără aprobarea Comisiei, candidații nu vor putea accede la concurs, după cum stabilește regulamentul proiectului.

Trei din membrii Comisiei de evaluare vor fi numiți de către partenerii de dezvoltare a Republicii Moldova, iar ceilalți trei de Legislativ, Astfel, majoritatea parlamentară urmează să propună doi membri, iar opoziția – un membru.

Proiectul mai prevede obligativitatea de a include decizia Comisiei de evaluare în dosarul de concurs al candidaților. Astfel, instituția competentă de desemnarea membrilor în CSM, CSP și organele specializate ale acestora vor sesiza Comisia de evaluare, solicitând evaluarea integrității candidaților care au aplicat la concurs. Drept urmare a desfășurării activității sale, Comisia de evaluare va emite o decizie.

Publicitate

Suplimentar, având în vedere termenii restrânși în care trebuie soluționată problema deblocării activității CSM, CSP și organelor specializate, s-a decis ca contestațiile deciziei Comisiei de evaluare să fie examinată de către Curtea Supremă de Justiție, în cadrul căreia se va institui un complet special compus din trei magistrați. Judecătorii care urmează a intra în componența completului constituit în acest sens sunt desemnați de Consiliul Superior al Magistraturii în termen de 15 zile de la data recepționării sesizării Comisiei de examinare și confirmați de către Președintele Republicii Moldova, care va constitui completul de judecată prin intermediul unui decret.

Decizia Comisiei de evaluare va putea fi contestată în termen de cinci zile de la data recepționării deciziei motivate de către candidatul evaluat, iar acțiunea în contestare a deciziei Comisiei de evaluare nu va avea efect suspensiv asupra concursului de ocupare a funcțiilor vacante la care participă candidatul respectiv.

Implementarea proiectului va implica cheltuieli de la bugetul de stat în partea ce ține de remunerarea activității membrilor Comisiei de evaluare. Aceștia vor fi remunerați cu achitarea unei indemnizații lunare echivalente cu dublul salariului de bază al judecătorului Curții Supreme de Justiție cu vechimea în muncă în funcția de judecător de peste 16 ani.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal