
Mai întâi comisia, apoi săpăturile. Construcția apeductului Chișinău – Strășeni – Călărași va fi avizată de un grup de cercetare
Cu suportul financiar al Guvernului Federal German, ar urma să fie construit apeductul magistral Chișinău – Strășeni – Călărași. Conducta subterană ar urma să aibă o lungime de 52 de km. Astăzi, membrii Executivului însă au votat abia pentru instituirea unei Comisii de Cercetare, care să dea ulterior undă verde săpăturilor. Lucrările de construcție vor fi acoperite de un grant în valoare de 25 de milioane de euro. Și Guvernul Moldovei va avea o contribuție de circa trei milioane de euro, specifică documentul aprobat de cabinetul de miniștri.
・
Proiectul magistralei va traversa următoarele locuri:
- Localitățile: Vatra, Ghidighici și municipiul Chișinău;
- Localitățile: Vorniceni, Bucovăț, Tătărești, Pănășești, Roșcani, Sireți, Gălești, Căpriana și municipiul Strășeni din raionul Strășeni;
- Localitățile: Vărzăreștii Noi, Nișcani, Tuzara, Pitușca și orașul Călărași din raionul Călărași;
- Terenurile din proprietatea Agenției Moldsilva.
Executivul explică că, în procesul de elaborare a proiectului tehnic, au fost identificate în jur de 260 de loturi agricole ce urmează a fi intersectate, terenuri proprietate publică a unităților administrativ - teritoriale și proprietate privată, fapt ce necesită exproprierea temporară a bunurilor în scopul efectuării lucrărilor pentru cauză de utilitate publică de interes național.
Aici va interveni Comisia de Cercetare, care va organiza ședințe separate de lucru în teritoriu, cu reprezentanții autorităților publice locale de nivelul I și II, pe a căror rază teritorială se vor desfășura lucrările de utilitate publică. Fiecare președinte de raion și primar din localitățile menționate se vor expune asupra obiectelor terenurilor ce urmează a fi traversate din teritoriul unităților teritoriale.
Întregul proiect de construcție a magistralei prevede alocarea grantului etapizat, pentru fiecare fază de proiectare. În cadrul fazei I a proiectului vor fi efectuate investiții în construcția magistralei Chișinău – Strășeni – Călărași, cu conectarea orașelor Strășeni și Călărași. În faza a II-a proiectului sunt prevăzute investiții în infrastructura satelor selectate, inclusiv aducțiunile secundare de alimentare cu apă ce vor asigura conectarea localităților din ambele raioane către noua sursă de apă.
Pe lângă investiții, Grantul acoperă și costul serviciilor unui consultant în implementare. Investițiile finanțate din grant vor fi completate de măsuri care vor fi acoperite din contribuția partenerului german.