Certificatul COVID-19 și scanarea acestuia vor deveni obligatorii „în toate spațiile închise”. Ce restricții noi ar putea fi introduse

Certificatul COVID-19 și scanarea acestuia vor deveni obligatorii „în toate spațiile închise”. Ce restricții noi ar putea fi introduse

Certificatul COVID-19 ar putea fi obligatoriu pentru a intra „în toate spațiile deschise, care nu sunt servicii” esențiale, iar agenții economici ar putea fi împuterniciți să îl scaneze pentru a verifica autenticitate acestuia. Despre acest lucru a anunțat prim-ministra Natalia Gavrilița, care a precizat că urmează a fi instituie noi restricții pandemice în ședința de joi, 20 ianuarie, a Comisiei Național Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP).

„Principala restricție este solicitarea certificatului COVID-19, la intrarea în toate spațiile închise care nu sunt servicii esențiale, prin servicii esențiale avem în vedere unitățile, magazinele de alimentație, farmaciile stațiile PECO, și acum discutăm acele servicii esențiale care pot fi accesate fără certificat COVID-19, am discutat cu asociațiile oamenilor de afaceri despre posibilitatea scanării certificatului COVID-19, am arătat toate formele online pentru a asigura respectarea măsurilor de protecție, am avut o înțelegere foarte bună din partea oamenilor de afaceri pentru care le mulțumesc”, a declarat Gavrilița.

Prim-ministra a afirmat că a discutat cu oamenii de afaceri și a prezentat modalitățile de accesare a mecanismelor de compensare care au fost adoptate de Guvern în 2021.

Publicitate

„Aici mă refer la compensarea șomajului tehnic, reducerea activității de muncă, compensarea pentru două zile libere pentru vaccinare și compensarea pentru părinții care sunt nevoiți să rămână acasă ca să aibă grijă de copii când e suspendat procesul educațional sau se trece la învățământul online”, a adăugat șefa executivului.Premierul a precizat că mâine dimineață se va întruni în ședință Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică (CNESP) care va stabili noile restricții necesare pentru a gestiona situația pandemică. Totodată, Gavrilița a anunțat că a dat o dispoziție care prevede ca până la 70% din lucrătorii autorităților publice să lucreze de acasă.„Trebuie să ne mobilizăm și în special pentru a ne asigura că sistemul medical este în stare să facă față acestui val”, a menționat Gavrilița.Anterior, în debutul ședinței de Guvern, prim-ministra Natalia Gavrilița a anunțat că restricțiile bazate pe gradele de alertă, aprobate la sfârșitul lunii septembrie 2021, nu mai sunt suficiente în condițiile unui nou val al pandemiei de COVID-19. Astfel, este luată în calcul, inclusiv posibilitatea trecerii întregului proces de studii în regim online.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal