EXCLUSIV! Uzurpare și samavolnicie. Reprezentanții Tiraspolului care au îngrădit accesul la terenurile din Dubăsari sunt cercetați penal

EXCLUSIV! Uzurpare și samavolnicie. Reprezentanții Tiraspolului care au îngrădit accesul la terenurile din Dubăsari sunt cercetați penal

Reprezentanții regiunii transnistrene, care au îngrădit accesul fermierilor din Dubăsari, la terenurile agricole amplasate după traseul Tiraspol-Rîbnița, sunt cercetați penal. În acest caz ar fi vorba despre unii așa-ziși funcționari și antreprenori din stânga Nistrului. 

Două persoane au fost puse sub învinuire

„Procuratura raionului Dubăsari și organul de urmărire penală a Inspectoratului de Poliție teritorial instrumentează cauza penală, la care au fost conexate într-o procedură unică șase cauze penale, inițiate în temeiul bănuielii rezonabile despre comiterea de către reprezentanții autorităților autoproclamatei republici moldovenești nistrene și de către alte persoane fizice și juridice a faptelor infracționale privind îngrădirea accesului la terenurile agricole, amplasate în raionul Dubăsari, după traseul Tiraspol-Rîbnița”, se arată într-un răspuns al Procuraturii, la solicitarea AGORA. 

Publicitate

Cele șase cauze penale, care au fost conexate într-o procedură unică, au fost pornite în urma incidentelor din perioada 2014 -2018, când fermierilor de asemenea le-a fost îngrădit accesul la terenurile amplasate după traseul Tiraspol-Râbnița. Menționăm că ultimul caz de acest fel a avut loc la 29 decembrie 2021. 

Până în prezent, urmărirea penală nu a fost finalizată, investigațiile fiind în curs de desfășurare. Procurorii spun că în cadrul respectivei cauze penale au fost puse sub învinuire două persoane. Acestea sunt cercetate pe două capete de acuzare: uzurparea de calităţi oficiale și samavolnicie. 

Fermierilor le-a fost restabilit accesul la terenuri 

Deși la 29 decembrie 2021, Tiraspolul a anunțat că accesul fermierilor la propriile terenuri va fi limitat până la data de 30 iunie 2022, procurori menționează că în prezent, agricultorii din Dubăsari pot prelucra și gestiona loturile de pământ. Solicitați de AGORA, și reprezentanții Biroului pentru Reintegrare ne-au confirmat această informație. 

„Potrivit datelor organului de urmărire penală, actualmente, loturile de teren sunt gestionate și prelucrate de către agenții economici înregistrați în R. Moldova, care au încheiat contracte cu proprietarii terenurilor”, se mai arată în răspunsul PG. 

„Accesul la terenurile agricole de după traseul Tiraspol - Rîbnița a fost reluat începând cu data de 1 august 2018 și este asigurat și în prezent, fapt confirmat și de către responsabilii de resort din raionul Dubăsari. Urmează să revenim la masa de dialog în formatele de negocieri existente pentru a preveni potențiale acțiuni unilaterale și în măsură să contribuie la noi situații de criză pe acest dosar sensibil”, spun reprezentanții Biroului pentru Reintegrare. 

Terenurile agricultorilor din Dubăsari, amplasate după traseul Tiraspol-Râbnița, au redevenit un element de șantaj din partea reprezentanților regiunii transnistrene, după ce vameșii moldoveni au reținut în cadrul postului vamal Căușeni un lot de plăcuțe de înmatriculare neutre și adițional, un alt lot de plăcuțe de înmatriculare cu simbolică transnistreană nerecunoscută.

Tiraspolul a promis că fermierii vor avea acces la parcele, doar după ce Chișinăul va clasa dosarele despre care am vorbit mai sus. AGORA a discutat cu un agricultor și a descris problemele cu care se confruntă fermierii din acea zonă. 

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal