Greva avocaților. Stamate susține că protestul ar fi alimentat de alte interese și cheamă la dialog

Greva avocaților. Stamate susține că protestul ar fi alimentat de alte interese și cheamă la dialog

Președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, cheamă avocații la dialog în vederea găsirii unei soluții de compromis în ceea ce privește modificarea legii avocaturii. În același timp, deputata este de părere că greva acestora ar fi alimentată de interese „sau de alți factori de interese”.

Stamate susține că a expediat ieri o scrisoare Uniunii Avocaților în care a propus o soluție de compromis, care prevede că acordul Uniunii să fie necesar în toate cazurile, cu excepția infracțiunilor de corupție, trafic de influență și cele flagrante. Totodată, deputata a mai propus lansarea unui dialog între Parlament, Ministerul Justiției și Uniunea Avocaților din Republica Moldova (UARM), în vederea identificării soluțiilor optime privind instituirea unor garanții suplimentare.

Publicitate

„Aici mă refer la protejarea secretului profesional în timpul perchezițiilor în mod special, dar ar putea fi și alte aspecte, care ținând cont de experiența altor țări, dar și de specificul Republicii Moldova ar putea fi integrate în legislația națională”, a scris Stamate pe pagina sa de Facebook.

Cu toate acestea, soluția propusă nu a fost acceptată de Consiliul Uniunii Avocaților, care ieri, 19 ianuarie, a dispus anunțarea unei greve generale, deși în opinia deputatei, au fost propuse garanții similare cu cele ale judecătorilor și cele ce urmează a fi instituite pentru deputați, odată cu modificarea Constituției.

„Așa am eu un sentiment că dacă ar fi întrebată, majoritatea avocaților ar fi de acord ca excepția pe infracțiunile de corupție și flagrante, și cu completarea ulterioară a legii cu garanții în privința perchezițiilor sunt suficiente. Iar ”greva” este alimentată de alte interese, sau de alți ”factori de interese”, susține parlamentara.

Mai mult, aceasta se întreabă dacă adoptarea legii avocaturii în lectură finală mai este o urgență pentru Uniunea Avocaților, din moment ce prin proiectul de lege se reinstituie examenul de accedere în funcția de avocat pentru foști procurori și/sau judecători.

Amintim că, în ședința din 19 ianuarie a Consiliului UARM, s-a decis că greva generală a avocaților începe de mâine, 20 ianuarie și se va încheia duminică, 24 ianuarie. Această decizie presupune sistarea totală a activității, avocații urmând să ceară amânarea tuturor ședințelor de judecată, totodată, urmând să nu participe la acțiunile de urmărire penală.

„Consiliul Uniunii Avocaților a propus Parlamentului completarea proiectului primit astăzi de la Comisia Juridică a Parlamentului cu textul „Percheziția la sediile profesionale ale avocatului în alte cazuri decât infracțiunile flagrante se face cu acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților”, a anunțat avocatul Vladislav Gribincea.

Acesta a precizat că admiterea de către plenul Parlamentului a propunerii Consiliului, constituie temei de încetare a grevei.

Anterior, avocații au anunțat grevă japoneză pentru perioada 18 - 19 ianuarie curent, după ce în Parlament a fost înregistrat amendamentul deputatei Olesea Stamate ce prevedea eliminarea imunității acestora.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal