Nu sunt în grevă? Avocații lui Stoianoglo au organizat o conferință de presă, în care au anunțat că au depus două plângeri CtEDO

Nu sunt în grevă? Avocații lui Stoianoglo au organizat o conferință de presă, în care au anunțat că au depus două plângeri CtEDO

Avocații procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, au anunțat că au fost depuse două plângeri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO). Aceștia susțin că pornirea urmăririi penale, suspendarea din funcție și restricțiile stabilite de instanțele judecătorești  naționale, au fost dispuse în mod ilegal.

„Vreau să confirm informația că domnul Stoianoglo pentru faptul că instanțele naționale i-au îngrădit anumite drepturi, a depus o plângere, de fapt două plângeri la CtEDO. Prima pe faptul că i s-a îngrădit dreptul la circulație, acelea două trei mandate de arest la domiciliu, care conform CEDO, echivalează cu arestul, privarea de libertate, ne-am plâns de asemenea, în primam cerere, că procedurile de pornire a urmăririi penale în privința lui, sunt absolut nefondate”, a declarat avocatul Victor Munteanu.

Juristul susține că instanțele naționale i-au impus procurorului general suspendat o serie de restricții, pe care le califică ca fiind „abuzive”.

Publicitate

„Una din restricții prevede că domnului Alexandr Stoianoglo îi este interzis să se prezinte la organele procuraturii, i-a fost îngrădit dreptul de vorbi cu presa sau de a participa la emisiuni tv sau locuri anume indicate”, a adăugat Munteanu, care susține că norma este absolut ilegală, fiind încălcată libera exprimare și libera circulație.

Avocatul Iurie Mărgineanu a susținut că cererile de contestare a deciziilor Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) în privința suspendării și inițierii urmăririi penale a procurorului general suspendat nu au fost examinate pe fond, fiind respinse de Curtea de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție, susținând că i-ar fi fost încălcat dreptul la un tribunal.

Mai mult, juriștii au declarat că pe marginea cazului Stoianoglo s-a expus și Comisia de la Veneția, precizând că organizația a criticat inclusiv modificările la legea procuraturii din august 2021. Aceștia susțin că situația privind cazul lui Stoianoglo este văzută negativ de diplomați și comunitatea internațională.

Întrebați de ce sunt prezenți la conferință, dacă este declarată grevă generală, ei au declarat că se solidarizează cu decizia Consiliului Uniunii Avocaților din Republica Moldova.

„Este o procedură extrajudiciară, de aceea ne-am prezentat. Noi ne solidarizăm cu această decizie și noi la fel suntem solidari cu colegii”, au explicat avocații prezența lor la conferință.

La 4 ianuarie curent, instanța de judecată a dispus prelungirea măsurii de control judiciar în privința procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, cu încă 30 de zile. Pe 13 ianuarie, avocații lui Stoianoglo au anunțat că a fost depusă o plângere la CtEDO în privința măsurii de arest preventiv.

AGORA amintește că procurorul general suspendat al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, este cercetat penal pentru cinci capete de acuzare. Este vorba de abuzul de serviciu, corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu. Cele cinci infracțiuni penale Stoianoglo le-ar fi comis în perioada anilor 2011 (atunci când deținea funcția de deputat) și 2021 (când era în funcție de procuror general). Acesta a fost arestat și suspendat din funcție pe 5 octombrie 2021.

Iar la 17 decembrie, procurorii au pornit un nou dosar pe numele procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo. Acesta este învinuit pe alte două capete de acuzare. Este vorba despre încălcarea inviolabilității vieții personale și divulgarea datelor urmăririi penale.

Amintim că, la 9 decembrie curent, Alexandr Stoianoglo a fost eliberat din arest la domiciliu. Măsura preventivă este înlocuită cu control judiciar pentru un termen de 30 de zile.

În cadrul unei emisiuni televizate, avocatul lui Stoianoglo a susținut că procurorul general suspendat nu va demisiona din funcție, până instituția „nu va deveni una depolitizată”.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal