Moldovagaz va efectua astăzi plata avansului către Gazprom. Banii vin de la Guvern (DOC)

Moldovagaz va efectua astăzi plata avansului către Gazprom. Banii vin de la Guvern (DOC)

Guvernul va efectua plata în avans de 469 de milioane de lei către Moldovagaz a compensaţiilor diferenţei de preţ pentru consumul gazelor naturale acordate consumatorilor casnic. Cu acești bani, Moldovagaz va completa suma necesară pentru avansul pe care trebuie să-l achite companiei ruse Gazprom. Decizia a fost luată de Comisia Națională pentru Situații Excepționale, după ce Parlamentul a instituit Stare de Urgență pentru 60 de zile.

Proveniența banilor pentru avans

Publicitate

Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale va efectua plata în avans a compensaţiilor diferenţei de preţ pentru consumul gazelor naturale acordate consumatorilor casnici pentru lunile ianuarie-martie 2022, în sumă de 469 de milioane de lei. Ulterior, Ministerul Finanţelor va efectua finanţarea conform documentelor de plată în ziua prezentării acestora de către MMPS.

Potrivit deciziei, Moldovagaz va raporta lunar compensaţiile. În cazul în care suma avansului depășește suma compensaţiilor acordate şi raportate pentru lunile ianuarie-martie 2022, soldul va fi restituit către Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.

În cazul în care suma avansului este mai mică decât suma acestora, diferenţa va fi plătită de MMPS.

Comisia a dispus ca Energocom și „Moldovagaz să semneze obligatoriu, până la data de 21 ianuarie 2022, un acord adiţional la Contractul-cadru din 15 octombrie 2021 de vânzare-cumpărare a gazelor naturale, privind prelungirea până la 31 martie 2022 a termenul de achitare a gazelor naturale livrate Moldovagaz în perioadele precedente în sumă de 183 de milioane de ei.

În cadrul briefingului de presă organizat miercuri, 19 ianuarie, prim-ministra Natalia Gavrilița a anunțat că Guvernul examinează două soluții pentru a depăși actuala criză, fiind vorba de acordarea unor facilități la achitarea TVA și achitarea anticipată a compensațiilor la gazele naturale pentru lunile ianuarie și februarie.

Menționăm că, Moldovagaz avea nevoie de circa 35 de milioane de dolari ca să achite către Gazprom până la 20 ianuarie 50% din consumul de gaze naturale a R. Moldova în luna ianuarie. Drept soluție, au fost încercate negocieri cu băncile pentru un eventual împrumut, însă toate cele patru bănci au refuzat să acorde un împrumut. Anunțul despre acest refuz a fost făcut de către Vadim Ceban, directorul MoldovaGaz, marți, 18 ianuarie curent, într-un interviu pentru Ziarul de Gardă. De altă parte, MoldovaGaz mizează și pe suport din partea Guvernului ca să reducă din sumă, prin mai multe măsuri fiscale.

Anterior, vicepremierul, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu a declarat în cadrul emisiunii „Punctul pe AZI” de la TVR Moldova, că în primăvara va solicita renegocierea contractului încheiat cu Gazprom în luna noiembrie. Potrivit acestuia, actualul contract este de fapt o prelungire a celui din 2006, care a fost prelungit de 19 ori până în prezent.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal