Decis! Guvernul va oferi compensații mai mari pentru factura la energie termică

Decis! Guvernul va oferi compensații mai mari pentru factura la energie termică

Proiectul privind creșterea compensațiilor la facturile pentru consumatorii de energie termică centralizată a fost votat în Parlament de către 61 de deputați. Acesta prevede compensarea diferenței de preț pentru consumul de energie termică în perioada rece a anului. Așadar, se majorează valoarea compensată a diferenței de preț de la 67% la 80%, pentru perioada ianuarie-martie 2022.

Odată cu această modificare, se majorează și volumul de energie termică, pentru care compensarea este eligibilă, de la 1Gcal la 1,5 Gcal, astfel suma crește de la 450 de lei pe lună la 815 de lei pe lună.

Pentru implementarea acestor promisiuni, sunt necesare suplimentar 70 de milioane de lei pentru cele primele trei luni ale anului 2022. Asta dacă tariful la gaze va rămâne neschimbat. Dacă tariful va crește, vor fi necesare 300 de milioane de lei.

Publicitate

Proiectul a fost semnat de deputatul PAS, Dan Perciun.

Vezi și: Guvernul va compensa 80% din creșterea tarifului la agentul termic. Compensațiile pentru consumul de gaz rămân neschimbate

Explicația autorităților privind această majorare a compensațiilor este că, spre deosebire de consumatorii de gaz, cei de la agent termic nu pot controla volumul de căldură consumat, respectiv nu pot face economii.

Citește și: Peste 20 de mii de familii vor beneficia de ajutor pentru perioada rece a anului

Totodată, proiectul prevede și simplificarea sistemului de acordare a ajutorului pentru perioada rece a anului. Astfel, peste 20 de mii de familii nevoiașe vor beneficia de susținere din partea Statului.

Se simplifică și procedura de obținere a ajutorului în perioada rece a anului în valoare de 700 de lei pe lună. Cei care vor dori să depună solicite ajutorul pentru perioada rece a anului nu vor fi nevoiți să completeze ancheta socială, iar unicul criteriu va fi un venit mai scăzut de aproximativ 3.100 de lei per persoană.

Amintim că, la 25 noiembrie 2021, Parlamentul a votat o lege prin care consumatorii casnici au beneficiat de compensarea cheltuielilor pentru consumul de gaz natural și energie termică, asta după ce tarifele la aceste servicii au crescut. Prin urmare, se compensa prima gigacalorie consumată cu 2/3 din majorare, sau până 450 de lei pe lună, iar pentru consumatorii casnici de gaz natural, 67%, pentru primii 50m3 de gaz consumați și 50% pentru următorii 100.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal