Acordul de recunoaștere reciprocă a diplomelor cu România va fi valabil și în următorii cinci ani. Deputații au votat proiectul de lege în ambele lecturi, în cadrul ședinței extraordinare din 21 ianuarie. Documentul stabilește tipurile actelor de studii, de la toate nivelurile de învățământ, care se recunosc reciproc — de la actele de studii din învățământul general până la titlurile științifice.
Potrivit autorităților, procesul de recunoaștere a diplomelor, certificatelor și titlurilor științifice, eliberate de instituțiile de învățământ ale ambelor părți va fi facilitat. Respectiv și mobilitatea academică, cât și profesională a cetățenilor ambelor state va fi ameliorată.
Acordul include și reglementări pentru recunoașterea reciprocă a actelor de studii obținute până la aderarea Republicii Moldova la Procesul de la Bologna. Astfel, noul Acord determină recunoașterea și echivalarea actelor de studii, eliberate după absolvirea unei instituții de învățământ general cu durata studiilor de 10 sau 11 ani, precum era până la introducerea învățământului liceal de 12 ani. Noile prevederi oferă deținătorilor acestor acte de studii acces direct la învățământul superior din România.
De asemenea, Tratatul stabilește prevederi speciale ce reglementează recunoașterea reciprocă a diplomelor și certificatelor obținute la absolvirea studiilor postuniversitare, a studiilor de specializare postuniversitare și a cursurilor de perfecționare de nivel postuniversitar eliberate în ambele state.
Prezentul Acord se încheie pentru o perioadă de cinci ani și se prelungește automat, pe perioade de câte un an. Acesta are drept scop dezvoltarea și consolidarea relațiilor în domeniul educației dintre Republica Moldova și România.
Amintim că, Parlamentul a ratificat documentul semnat dintre Guvernele celor două țări la data de 23 noiembrie 2021.
Vezi și aceste știri

Peste 450 de diplome de model neutru emise de Universitatea din Tiraspol au fost apostilate

Diplomele, certificatele și titlurilor științifice vor fi recunoscute reciproc de către România și R. Moldova. A fost aprobat un Memorandum în acest sens
