Republica Moldova este printre coautorii Rezoluției adoptate joi, 20 ianuarie 2022, prin consens de către Adunarea Generală ONU privind „Negarea Holocaustului”. Anunțul a fost făcut de către reprezentanții Ambasadei Republicii Moldova în Israel.
„Aducem felicitări Statului Israel și Germaniei pentru cooperarea lor fructuoasă în avansarea adoptării acestui document. Republica Moldova, în calitatea sa de co-autor al Rezoluției, susține promovarea principiilor Cartei ONU, crearea unei societăți deschise, incluzive și tolerante, și combaterea antisemitismului”, se arată în comunicatul emis.
ONU a adoptat o rezoluţie care vizează combaterea negării Holocaustului şi îndeamnă statele membre, precum şi marile companii de social media să contribuie la eliminarea antisemitismului, sub orice formă.
Rezoluţia, prezentată de Israel şi Germania, a fost adoptată, fără vot, de către Adunarea Generală, formată din 193 de membri.
Totuşi, deşi a fost adoptată în unanimitate de către Adunarea Generală a ONU, Iranul, ca membru al organizaţiei, a preferat să se distanţeze de noua hotărâre.
Adunarea Generală a ONU a declarat că „respinge şi condamnă fără nicio rezervă orice negare a Holocaustului ca eveniment istoric, fie integral sau parţial”.
Textul rezoluţiei consemnează denaturarea sau negarea Holocaustului ca fiind:
- Eforturi intenţionate de a scuza sau de a minimiza impactul Holocaustului sau al elementelor sale principale, inclusiv colaboratorii şi aliaţii Germaniei naziste
- Minimizarea numărului de victime ale Holocaustului în contrast cu sursele istorice de încredere - Încercarea de a da vina pe evrei pentru că au provocat propriul lor genocid
- Declaraţii care prezintă Holocaustul drept un eveniment istoric pozitiv
- Încercarea de a estompa responsabilitatea şi de a găsi justificare pentru înfiinţarea lagărelor de concentrare, create şi operate de către Germania nazistă, prin blamarea altor naţiuni sau grupuri etnice
Naţiunile sunt încurajate să conserve siturile care au servit cândva drept lagăre ale morţii pentru a păstra vie memoria ororilor. ONU, prin noua sa rezoluţie, îndeamnă statele membre să ofere programe educaţionale despre Holocaust. Şase milioane de evrei au murit în Holocaust, campania Germaniei naziste de eradicare a populaţiei evreieşti din Europa.
Vezi și aceste știri

Ziua comemorării victimelor Holocaustului: 10 filme pe care merită să le vezi și care oglindesc realitatea genocidului evreiesc (FOTO)

Ziua comemorării victimelor Holocaustului. Maia Sandu: Datoria noastră este să nu admitem ca aceste tragedii să se mai repete

Întreaga Lume comemorează, astăzi, victimele Holocaustului
Advertoriale

Maib continuă să primească plata pentru serviciile Orange și Moldcell cu 0 lei comision la terminalele de autoservire maib

FinCombank: Încă un pas spre transformarea digitală și îmbunătățirea experienței clienților noștri
