
În Republica Moldova, doar 35% dintre femeile care au cel puțin un copil sunt angajate
Piața muncii din Moldova se caracterizează prin decalaje de gen pronunțate care se reflectă negativ asupra femeilor, în majoritatea cazurilor. În 2020, conform Biroului Național de Statistică, rata ocupării femeilor cu vârsta cuprinsă între 25-49 ani cu cel puțin un copil de vârstă preșcolară este de 35,5%, considerabil mai mică decât cea a bărbaților care constituie 64%.
・
Multe femei tinere sunt în afara pieței muncii și a oportunităților de angajare, ponderea femeilor neangajate în vârstă de 15 - 29 de ani fiind, în 2020, de 32,5% față de 19,6% bărbați neangajați, arată datele studiului elaborat de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare în cadrul proiectului „Abilitarea Economică a Femeilor” în baza Acordului de Colaborare cu UN Women.

Mai mult, femeile angajate se confruntă cu diferențe salariale care reprezintă, în 2020, 13,7%. Tendințele date reprezintă adesea rezultatul normelor sociale care atribuie femeilor rolul de îngrijitoare de bază ale copiilor și ale gospodăriei familiale.

Prin urmare, serviciile care îi ajută pe părinți să realizeze un echilibru între viața profesională și cea privată au un rol crucial. La nivel național, este nevoie de un program de extindere a serviciilor de creșă, inclusiv prin prevederea şi facilitarea deschiderii serviciilor alternative de îngrijire a copiilor de către angajatori.
Multe femei tinere sunt în afara pieței muncii și a oportunităților de angajare. În Chișinău, regiunea cu cele mai multe oportunități de studii și muncă, aproximativ o treime din femeile de 15-29 de ani nu muncesc, nu studiază sau beneficiază de instruiri. În regiunea de Sud a Moldovei, ponderea NEET în rândul femeilor este și mai mare – circa 35%.

Tendințele descrise de datele statistice sunt reconfirmate și de datele ultimului studiu de percepție cu privire la situația drepturilor omului în Republica Moldova . Drepturile femeilor, în opinia respondenților, sunt încălcate cel mai des la angajarea în câmpul muncii (32,6% - des și foarte des) și la locul de muncă (29,7%). De asemenea, destul de mulți respondenți ai sondajului cred că femeia este discriminată în familie și în viața politică. Femeile sunt cel mai puțin discriminate în instituțiile educaționale (17,5%) și în cele de asistență sau protecție socială (22,3%).

Totodată, analiza pe categorii de vârstă a grupurilor de femei și bărbați inactivi arată un decalaj destul de pronunțat pe motivul responsabilităților casnice. Deși atât pentru bărbați, cât și pentru femei numărul orelor de lucru neremunerate crește atunci când au copii, ponderea activităților casnice și a celor de îngrijire desfășurate de fiecare nu este nici pe departe egală, un decalaj extrem de pronunțat, care se răsfrânge preponderent mai mult asupra femeilor – 97%, și 3% - în cazul bărbaților.
Rolul inegal al femeilor ca persoane cu responsabilități de îngrijire este amplificat de asigurarea insuficientă a unor servicii accesibile și abordabile financiar, de înaltă calitate, pentru îngrijirea copiilor mai mici de 3 ani. ONG-ul european al organizațiilor familiale, subliniază importanța acestui fapt și sugerează trei modalități de a ajuta femeile să realizeze un echilibru între viața profesională și cea privată:
- resurse financiare care să ajute părinții în diferite moduri;
- formule de lucru adaptate vieții de familie;
- servicii de îngrijire a copiilor accesibile, de înaltă calitate și abordabile financiar.