
Cifrele mari de pe facturi - revenire la focul din vatră. Oamenii de la sat, nevoiți să facă drum întors de pe calea modernizării (VIDEO)
Creșterea tarifului la gaze i-a afectat nu doar pe oamenii care locuiesc în orașe, ci și pe persoanele de la sat. În satul Țînțăreni din raionul Anenii Noi, de exemplu, bucuria gazificării a fost de scurtă durată. Asta pentru că facturile pe care le găsesc sătenii în căsuțele poștale conțin cifre prea mari pentru puterile lor. Astfel, o mare parte dintre oameni au făcut cale întoarsă de pe drumul modernizării și progresului și au revenit la focul din vatră.
・
„E foarte scump și foarte incomod de achitat pentru un salariu atât de mic.
A crescut cu mult factura?
Sigur. Față de anul trecut e mare diferență. Și lemnele sunt scumpe, dar am făcut un pic de economie”, ne-a spus o femeie.
Oamenii spun că singura salvare rămân a fi lemnele de foc, dar și acestea au devenit mai scumpe. Noroc de economiile făcute în anii precedenți.
„Eu fac focul cu lemne.
Da lemnele au costat mai mult anul acesta?
Am avut câte ceva de anul trecut și îmi ajung până pe luna ianuarie, iar mai departe...
Ce o să faceți?
Nu știu ce o să fac, eu sunt pensionară. Gaz folosesc doar la plită, dar și pe acela cu greu îl
plătesc”, a spus o femeie.
„Eu aș vrea și cu gaz, și cu lemne, dar să fie aceeași plată. Acum mergem ca țiganul, pe sărăcie.
Faceți focul cu lemne?
Cu lemne. Acum ele sunt mai scumpe, dar eu am rezerve din anii trecuți. Până acum am făcut
cu gaz, dar acum gazul s-a scumpit.
La plită mai folosim când facem mâncare și pentru sistemul de încălzire”, a spus un bărbat.
Agenția Națională de Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat la 24 decembrie noul preț reglementat pentru furnizorul MoldovaGaz de 10.196 lei pentru mia de m3, pentru rețelele de distribuție de presiune joasă.
Prin urmare consumatorii casnici ar trebui să plătească din 2022, 10,19 lei pentru un m3 de gaz consumat. Aceasta fără TVA inclus. Sau 11 lei pentru m3 de gaze naturale, cu TVA inclus.
Amintim că, la 25 noiembrie 2021, Parlamentul a votat o lege prin care consumatorii casnici au beneficiat de compensarea cheltuielilor pentru consumul de gaz natural și energie termică, asta după ce tarifele la aceste servicii au crescut. Prin urmare, se compensa prima gigacalorie consumată cu 2/3 din majorare, sau până 450 de lei pe lună, iar pentru consumatorii casnici de gaz natural, 67%, pentru primii 50m3 de gaz consumați și 50% pentru următorii 100.
Joi, 20 ianuarie, starea de urgență la nivel național a fost aprobată de Parlament, cu voturile a 58 de deputați, pentru o perioadă de 60 de zile. Potrivit prim-ministrei Natalia Gavrilița, măsura a fost necesară pentru amânarea plății taxei pe valoare adăugată datorată de Moldovagaz statului și pentru a oferi Guvernului instrumentele legale necesare în vederea achitării restanțelor MoldovaGaz către Gazprom.