Asociația MĂR critică noile restricții anti-COVID-19, adoptate recent de autorități: „ Domeniul HoReCa este în situația în care e închis cu ușile deschise”

Asociația MĂR critică noile restricții anti-COVID-19, adoptate recent de autorități: „ Domeniul HoReCa este în situația în care e închis cu ușile deschise”

Reprezentanții Asociației MĂR se arată nemulțumiți de noile restricții anti-COVID-19 introduse recent de autorități. Potrivit Asociației, autoritățile au adoptat noile măsuri fără a avea o strategie clară și fără a putea explica cum cele vor influența pozitiv evoluția noului val pandemic.

„În lipsa măsurilor de control reale, nu pe hârtie, și în baza experienței altor state, era evident că vom ajunge în această situație. Dar, din nou, autoritățile și-au adus aminte de pandemie când deja lucrurile sunt grave”, se menționează în comunicatul Asociației.

Reprezentanții susțin că spre deosebire de autorități, mediul de afaceri, pe parcursul a doi ani a învățat să se adapteze, să găsească soluții de supraviețuire, să se reinventeze, unii chiar să înceapă de la zero.

Publicitate

Astfel, reprezentanții Asociației MĂR critică decizia de a limita activitatea HoReCa și de a impune regimul redus de activitate de la 07:00 până la 22:00, de rând cu activitatea la capitate redusă, 50% din sală + prezentarea certificatului COVID-19.

„Toate aceste decizii parcă sunt luate din inerție. Deja s-a demonstrat că restricțiile aplicate pentru domeniul HoReCa nu influențează creșterea sau scăderea numărului de cazuri de infectare. Pe când, restricțiile aplicate altor domenii influențează semnificativ. Doar că, în aceste domenii, în ultima vreme, nici restricțiile nu prea s-au respectat și nici controale din partea statului nu prea au fost. „COVIDUL era ocupat, pentru că era la restaurant, în așteptarea autorităților”, se arată în comunicat.

O soluție în această situație ar fi, în viziunea reprezentanților asociației, micșorarea și controlul fluxului de oameni și a aglomerările unde nu se respectă normele sanitare or stoparea oricărei activități după 22:00 în toate cazurile. Mai mult, aceștia susțin că restricțiile și controlul abuziv să fie impus acolo unde sunt aglomerări „începând de la transport și terminând cu piețe”.

O altă critică vizează introducerea selectivă a certificatelor obligatorii.

„COVIDUL nu stă doar la masa din restaurant așa cum cred autoritățile. Orice vizită la bancă sau la Hypermarket înseamnă coadă ceafă-n-ceafă. Iar persoanele care vor rămâne în oraș după 22, vor migra dintr-un mediu controlabil și gestionat sanitar, în medii despre care nimeni nu știe nimic, acolo unde certificat COVID nimeni nu cere”, susțin reprezentanții Asociației MĂR.

Aceștia susțin că, valurile pandemice de până acum ne-au arătat o legitate tristă. Statul nu verifică instituțiile de stat și nu gestionează drastic fluxul de persoane care vor să beneficieze de servicii publice. În schimb, statul verifică până la sânge agenții economici, acolo unde este control și ordine. Controalele abuzive vor deveni din nou un instrument de știri și materiale denigratoare.

„Chiar dacă autoritățile au instituit stabilirea măsurilor restrictive după coduri, majoritatea autorităților locale nu sunt nici la curent în ce cod este raionul/localitatea, ce restricții trebuie aplicate și mai ales unde un agent economic sau un om simplu poate găsi aceste decizii. Cel mai întâlnit răspuns este – nu știm”, au concluzionat reprezentanții Asociației.

„De mai mult timp, domeniul HoReCa este în situația în care e închis cu ușile deschise. Asta deși are salariați, are datorii din carantina 2020 și mai are și facturi de trei ori mai mari. Actuala guvernare este la fel de absentă ca și fostele guvernări. În esență nu s-a schimbat nimic, fiecare supraviețuiește cum poate”, au adăugat aceștia.

Menționăm că, Ministra Sănătății, Ala Nemerenco a declarat că, la ziua de luni, incidența COVID-19 era de 233 de cazuri la 100 de mii de locuitori, ceea ce înseamnă că R. Moldova intră în Cod Roșu. Una din măsurile esențiale luate de autorități este

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal