
Un nou cod al transportului feroviar: Infrastructura - a statului, iar serviciile - prestate și de operatori privați
Republica Moldova are un nou Cod al transportului. Acesta va elimina monopolul întreprinderii de stat Calea Ferată din Moldova pe piața serviciilor feroviare. Astfel, infrastructura feroviară va aparține în continuare statului, iar serviciile de tracțiune, transport pasageri și marfă vor putea fi prestate de operatori privați. Proiectul a fost aprobat de Parlament în lectură finală.
・
Proiectul Codului este elaborat întru implementarea Acordului de Asociere între Republica Moldova, pe de o parte, și Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de altă parte, dar și altor acorduri semnata de țara noastră cu partenerii europeni.
În același timp, se vor stabili reguli concrete privind aportul statului în privința dezvoltării infrastructurii feroviare și, prin urmare, va fi creat un climat investițional echitabil în ramură, asigurată competitivitatea pe piața serviciilor de transport feroviar de mărfuri.
Tot astăzi, deputații a aprobat, în lectură finală, proiectul de modificare a unor acte legislative care, de asemenea, vizează sectorul transportului feroviar.
Documentul prevede crearea Autorității Feroviare care va avea obligația să emită următoarele acte permisive: Autorizație de transport feroviar, Certificat de siguranță pentru întreprinderi feroviare și Autorizație de siguranță pentru administratorul infrastructurii. Acestea vor fi eliberate gratuit.
Respectiv, Autoritatea Feroviară va avea dreptul la efectuarea controlului în vederea respectării condițiilor de emitere a actelor permisive nominalizate.
Aceasta va fi responsabilă de siguranța transportului feroviar, calitatea serviciilor de transport, protecția consumatorilor în domeniul transportului feroviar, respectarea condițiilor de autorizare și certificare conform domeniului. De asemenea, în competența autorității va fi respectarea cerințelor de siguranță și calitate a vehiculelor feroviare, a elementelor infrastructurii feroviare, a instalațiilor, mecanismelor și echipamentelor tehnice feroviare, dar și supravegherea conformității constituenților de interoperabilitate cu cerințele esențiale.