Maia Sandu, despre un eventual atac asupra Ucrainei din direcția regiunii transnistreane: „Noi monitorizăm foarte serios situația”

Maia Sandu, despre un eventual atac asupra Ucrainei din direcția regiunii transnistreane: „Noi monitorizăm foarte serios situația”

Ultimele evenimente de pe frontul estic al Ucrainei, acolo unde Rusia își întărește forțele militare, sunt monitorizate de instituțiile din R. Moldova. Despre aceasta a declarat Maia Sandu într-un interviu pentru ProTV România. 

Șefa statului a spus că este o situație îngrijorătoare și că este nevoie de identificat soliții pașnice. Însă, chiar și așa, în calcul sunt luate deja unele scenarii, care ar putea evolua, fiind întreprinse deja unele măsuri în acest sens.

„Noi monitorizăm situația și, bineînțeles, suntem foarte îngrijorați. Instituțiile noastre sunt vigilente. Avem și noi scenarii pe care le considerăm și ne pregătim de aceste scenarii, dar ne dorim așa cum își dorește toată lumea să se identifice soluții pașnice la nivel regional de către forțele internaționale, astfel încât să nu trebuiască să punem în aplicare măsurile pe care le pregătim pentru aceste scenarii”, a declarat președinta, care a precizat că se află în permanentă legătură cu partenerii externi.

Publicitate

Întrebată dacă există un scenariu în care se vorbește despre un atac asupra Ucrainei din partea militarilor ruși prezenți în regiunea transnistreană, Maia Sandu a spus;

„Noi monitorizăm foarte serios situația acolo și pentru moment nu există motive de îngrijorare. Ele există, însă, generate de prezența acestei armate, dar nu s-a observat nimic în aceste zile și săptămâni, dar asta nu înseamnă că lucrurile nu se pot schimba, de aceea noi rămânem vigilenți în continuare”.

Maia Sandu a comentat informațiile apărute în presa din vest în care erau citate serviciile secrete din Ucraina, precum că Rusia pregătește anumite provocări contra propriilor soldați din regiunea transnistreană și Donbas, pentru a da vina apoi pe Ucraina.

„Instituțiile noastre monitorizează situația inclusiv în regiunea transnistreană și în acest moment nu avem informații care să demonstreze că acolo se întâmplă alte lucruri decât se întâmplau în trecut. Deci, nimic diferit în comportamentul forțelor ruse din regiunea transnistreană decât ce am văzut de-a lungul timpului în tot acești ani de când sunt prezente acolo”.

Maia Sandu a reiterat că prezența forțelor miliare ruse este neconstituțională și contravine statutului de neutralitate a țării, iar despre retragerea acestora se discută mereu în dialogul cu Federația Rusă și la forurile internaționale.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal