Reguli, dar nu pentru toți. La Orhei școlile vor activa cu prezența fizică. Se permit nunțile și cumetriile

Reguli, dar nu pentru toți. La Orhei școlile vor activa cu prezența fizică. Se permit nunțile și cumetriile

La Orhei școlile vor activa cu prezența fizică a elevilor și cadrelor didactice, se permite organizarea nunților și cumetriilor, iar Consiliul Raional spune că astfel de măsuri nu vor avea efect asupra răspândirii COVID-19. Asta, în pofida ultimei hotărâri a Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică (CNESP), prin care instituțiile de învățământ trec pentru două săptămâni la regim online și se interzic orice festivități. 

La data de 21 ianuarie curent, Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a raionului Orhei s-a întrunit în ședință, iar membrii acesteia au venit cu decizii care contravin cu cele aprobate la nivel de țară.

S-a permis desfășurarea procesului de studiu în cadrul instituțiilor de învățământ general și a instituțiilor extrașcolare cu prezența fizică a elevilor, iar în instituțiile de învățământ în care se constată cel puțin un caz de infectare cu COVID – 19 vor fi închise pe o perioadă de carantină de 14 zile cu trecere la învățare online.

Publicitate

De asemenea este permisă desfășurarea întrunirilor științifice, conferințelor, seminarelor, reuniunilor sau altor evenimente profesionale similare cu prezență fizică.

Mai mult, Comisia a permis organizarea evenimentelor private precum: nunţi, botezuri, mese de pomenire, mese festive. În plus, decizia prevede că nu va fi sistată activitatea zonelor de agrement și parcurilor de distracție.

Potrivit președintelui Raionului Orhei, Dinu Țurcanu, în cazul agravării situației epidemiologice, Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a raionului Orhei va fi convocată în regim de urgență pentru a veni cu noi propuneri de măsuri menite să oprească răspândirea virusului, iar în cazul în care riscurile de infectare vor diminua, Comisia va revedea restricțiile impuse cu propunerea de a renunța treptat la acestea.

La data de 20 ianuarie ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a declarat că R. Moldova intră în Cod Roșu, iar una dintre restricțiile esențiale luate de autorități este trecerea studiilor în regim online pentru toate școlile din țară pentru o perioadă de două săptămâni.

De asemenea, decizia CNESP prevedea că se sistează organizarea de evenimente private: nunţi, botezuri, mese de pomenire, mese festive, activitatea zonelor de agrement şi parcurilor de distracţie, activităţile din incinta cluburilor de noapte şi ringurilor de dans.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal