Experții din domeniul financiar au criticat în unison propunerea de naționalizare a Băncii de Economii. Majoritatea afirmă că este o modalitate de acoperire a jafului de miliarde sau o modalitate de „a mulge vaca din nou”. În plus această decizie va implica noi cheltuieli a banilor publici.
Ieri liderii PLDM și PD, care venit cu declarația că cea mai bună soluție pentru a stabiliza situația din sistemul bancar este naționalizarea Băncii de Economii. Atât liderul liberal-democrat, Vlad Filat, cât și liderul democrat, Marian Lupu, au declarat că aceasta este o poziție comună, totuși, Banca Națională va lua o decizie în acest sens.
Consilierul pe probleme economice a prim-ministrului Chiril Gaburici, Natan Garștea, a anticipat această declarație și a postat pe profilul său de Facebook un șir de argumente de ce ar trebui lichidată Banca de Economii. Potrivit lui, odată cu lichidarea BEM statul va înceta să mai cheltuiască resurse din buget pentru întreținerea acesteia, iar după lichidarea aceste bănci va putea fi retrasă o parte din garanția Guvernului acordată anterior.
După declarația liderilor Coaliției de Guvernare mai mulți experți au criticat dur această propunere.
„Naţionalizarea BEM este o decizie politică contrară tuturor strategiilor oficiale existente în R. Moldova. Această decizie, de naţionalizare, nu are nimic cu grija pentru deponenţi sau grija pentru BEM. S-a pompat finanţare excepţională în BEM de la BNM mai mult decât volumul depunerilor deja”, scrie Veaceslav Negruța, fostul Ministru al Finanțelor
„ Se propune Naționalizarea datoriilor de la BEM. Atât timp cât nu cunoaștem cine este proprietarul real al BEM, avem bănuieli rezonabile să considerăm că cei care decid naționalizarea BEM sunt în conflict de interese!!!
Cum priviți la faptul ca: cineva din actorii politici a procurat BEM, a devalizat-o, iar acum profitând de poziția pe care o are, ne bagă nouă pe gât BEM-ul cu datoriile lui de Miliarde. Și încă vom plăti pentru asta” este de părere Fostul deputat, Veaceslav Ioniță.
Directorul executiv al Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, Adrian Lupuşor a scris pe contul său de Facebook „ce faci cu o bancă aflată în administrarea statului și care mereu era folosită ca o „vacă de muls” pentru toate guvernările? Bingo! O naționalizezi!”
Expertul în domeniul financiar, doctor în economie Sveatoslav Mihalache a venit cu o analiză mai amplă a eventualelor consecințe a naționalizării Băncii de Economii:
Decizia de Naționalizare a Băncii de Economii este o lovitură în economia R. Moldova şi în toţi cetăţeni.
1. Decizia trebuie să fie luată de către Parlament;
2. Aceste declaraţii sunt la nivel politic, pe de o parte de a câştiga dividende politice din partea populaţiei necunoscătoare şi credule, sau de a influenţa negocierile cu FMI, care are ca una din precondiţii de semnare a memorandului lichidarea celor 3 bănci comerciale, care sunt sub administrare specială.
3. Declaraţia din partea d-lui Lupu (banca trebuie să funcţioneze pentru ca să existe posibilitatea investigării dispariţiei banilor) este una de manipulare a cetăţenilor necunoscători şi creduli. Există legea privind necesitatea arhivării tuturor documentelor. De la proclamarea independenței Republicii Moldova au existat mai multe bănci comerciale despre care mulţi cetățeni nici nu mai ţin minte (BasarabiaBank, Intreprinzbanca, Guineea Banca...) Arhiva tuturor operațiunilor acestor bănci este păstrată și poate fi consultată dacă este necesar.
Dacă dorești să ştergi urmele jafului, poţi să faci acest lucru mai simplu, naţionalizează banca.
4.Cum va fi naționalizată această bancă dacă la moment nu există o lege?
Potrivit lui Veaceslav Negruța există 3 căi de naţionalizare:
a) Statul ia proprietatea altuia şi nu plăteşte nimic. În justiţie nimeni nu poate să-şi găsească dreptate pentru că justiţie nu-i.
b) Statul roagă frumos toţi ceilalţi proprietari să cedeze acţiunile benevol şi aceștia o fac cu mare plăcere pentru a scăpa de datorii.
c) Statul cumpără acţiunile celorlalţi. Dă banii plătiţi de contribuabili pentru a procura o gaură.
Daca se merge pe a 3-ea cale, va fi necesar, după propriile estimări, 600-700 milioane de lei în acel moment când acțiunile acestei bănci nu valorează nici un sfanţ.
5. Va fi necesar de a capitaliza această bancă comercială pentru ca ea să devină funcțională cu aproximativ 10 miliarde de lei.
Banca Naţionala a R. Moldova va fi nevoită să facă noua emisie de bani (să pornească "tiparnița”) neacoperită.
La momentul de față BNM a emis după estimările mele aproximativ 12 miliarde de lei.
Efectele acestei decizii, de câștig al dividendelor politice și impotenței instituțiilor de stat, vor fi dezastruoase pentru economia țării, pentru actualii și viitorii cetăţeni ai R. Moldova.
Efectele :
Majorarea masei monetare va condiționa faptul ca BNM să majoreze în continuare rata de bază, care la moment se află la 14,5%:
a) Putem sa ne aşteptăm la o creştere circa până la 20-23%
b) Rata dobânzilor la credite în acest caz va creşte la 40-45%
Acest lucru va distruge puținii agenți economici care mai răsuflă din greu în activitatea sa. Scăderea intrărilor in buget din partea agenților economici și a impozitelor indirecte din cauza scăderii consumului populatei. În rezultat se va ajunge la incapacitatea statului de a achita salarii şi pensii.
Dacă nu va fi semnat memorandum cu FMI guvernanţii vor fi nevoiţi din nou să pornească “tiparniţa” pentru achitarea pensiilor şi salariilor. Se va forma un cerc vicios, o legătură bolnăvicioasa!
Moneda națională va fi în continuă devalorizare faţă de toate valutele cu oscilaţii mai mari decât cele înregistrate în această iarnă.
Tot această decizie va determina BNM să mărească rata rezervelor obligatorii a băncilor comerciale. Pentru a minimiza fluxul banilor către piaţa valutară şi apariţia riscurilor în sectorul bancar. Acest fapt va lovi în Băncile comerciale printre care există unele cu turaţii instabile.
Noi, cetăţenii R. Moldova, trebuie să scăpăm de această Banca-Bombă cu ceas, să nu mai apară tentaţia viitorilor politicieni de a stoarce ultimii bănuţi din buzunarele cetăţenilor.
Vezi și aceste știri

Ultima oră! CSE ia sub control prețul uleiului. Adaosul comercial și retrobonusul au fost limitate

Prețul benzinei a depășit pragul psihologic de 30 de lei. Câți bani va trebui să scoatem din buzunar pentru motorină
