Guvernul Republicii Moldova consideră că deciziile aprobate de Comisia Teritorială Extraordinară de Sănătate Publică din raionul Orhei sunt ilegale. Prin intermediul unei reacții oficiale, Executivul subliniază că deciziile anunțate la Orhei sunt nule, iar derogarea de la deciziile Comisiei Naționale Extraordinară de Sănătate Publică reprezintă o încălcare a legii.
„La data de 21 ianuarie curent, Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a raionului Orhei s-a întrunit în ședință, iar membrii acesteia au venit cu decizii care contravin cu cele aprobate la nivel de țară, ceea ce este un abuz. Deciziile CTESP Orhei prin care se permit în continuare desfășurarea procesului de studiu în cadrul instituțiilor de învățământ general și a instituțiilor extrașcolare cu prezența fizică a elevilor și desfășurarea fără restricții a evenimentelor publice și de evenimentelor de familie cu participarea unui număr mare de oameni, sunt nule”, se arată în comunicatul emis de Guvern.
Executivul reamintește că doar Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică este autoritatea care stabilește regulile în situația de criză creată de pandemia COVID-19. Mai mult, Guvernul a dispus ca instituțiile specializate ale statului să verifice legalitatea tuturor acțiunilor întreprinse de CTESP Orhei.
AGORA precizează că în pofida ultimei hotărâri a Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică (CNESP), prin care instituțiile de învățământ trec pentru două săptămâni la regim online și se interzic orice festivități, Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a raionului Orhei a decis că școlile vor activa cu prezența fizică a elevilor și cadrelor didactice, iar organizarea nunților și cumetriilor nu este interzisă.
La data de 20 ianuarie ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a declarat că R. Moldova intră în Cod Roșu, iar una dintre restricțiile esențiale luate de autorități este trecerea studiilor în regim online pentru toate școlile din țară pentru o perioadă de două săptămâni.
De asemenea, decizia CNESP prevedea că se sistează organizarea de evenimente private: nunţi, botezuri, mese de pomenire, mese festive, activitatea zonelor de agrement şi parcurilor de distracţie, activităţile din incinta cluburilor de noapte şi ringurilor de dans.
Vezi și aceste știri

Reguli, dar nu pentru toți. La Orhei școlile vor activa cu prezența fizică. Se permit nunțile și cumetriile

Asociația MĂR critică noile restricții anti-COVID-19, adoptate recent de autorități: „ Domeniul HoReCa este în situația în care e închis cu ușile deschise”

Infecția COVID-19 în sistemul educațional: Două grădinițe și 28 de grupe se află în carantină (GRAFIC)

Ala Nemerenco: Săptămâna viitoare am putea trece de 10 mii de cazuri pozitive de COVID zilnic

Primarul capitalei, după ce Ala Nemerenco a anunțat închiderea Centrului COVID: „Este cea mai proastă manageră de până acum a Ministerului Sănătății”

Moldova intră în Cod Roșu: Toate școlile, de luni, trec în regim online pentru o perioadă de două săptămâni. Ce alte restricții au fost impuse

În urma revenirii la învățământul online, copiii din Chișinău vor beneficia în continuare de produse alimentare

Sondaj: 82% dintre ucraineni sunt împotriva oricăror concesii teritoriale în favoarea Rusiei

Reacția Kremlinului, după demisia unui diplomat rus: Nu mai este cu noi, este împotriva noastră
Advertoriale

Lansarea proiectului „Clean technology innovation programme for SMEs and start-ups in the Republic of Moldova (GCIP Moldova)”

Maib continuă să primească plata pentru serviciile Orange și Moldcell cu 0 lei comision la terminalele de autoservire maib
