EDITORIAL internațional | Îngrijorări belice, o militantă anti-avort în fruntea Parlamentului European și țara care face vaccinarea obligatorie

EDITORIAL internațional | Îngrijorări belice, o militantă anti-avort în fruntea Parlamentului European și țara care face vaccinarea obligatorie

Trei știri ale săptămânii care vor influența narațiunea de mâine.

Săptămâna care se încheie a trecut sub semnul negocierilor puterilor occidentale cu Rusia, care continuă să-i țină pe toți în suspans vizavi de o eventuală invazie a Ucrainei.

Publicitate

„Orice mișcare de trupe rusești în Ucraina ar fi considerată o invazie”, a declarat

Președintele american Biden, citat de The New York Times. După care a reiterat amenințarea cu sancțiuni, care, pe limbaj diplomatic, sună astfel „răspuns economic sever și coordonat”.

„Noi monitorizăm situația și, bineînțeles, suntem foarte îngrijorați. Instituțiile noastre sunt vigilente. Avem și noi scenarii pe care le considerăm și ne pregătim de aceste scenarii…” a spus președinta Maia Sandu într-un interviu pentru ProTV România. Pe fundalul noii crize a gazelor de acasă, criza de la hotarul Ucrainei părea că ne interesează cel mai puțin, chiar dacă se întâmplă de o distanță relativ mică de Chișinău. În împrejurările în care Transnistria rămâne un „câmp minat” în relațiile noastre cu Rusia, această liniște a autorităților de la Chișinău vizavi de un eventual conflict armat la hotarul estic al Ucrainei, despre care presa internațională vorbește intens de câteva săptămâni, devenise deja deranjantă. Acum, însă, putem avea cu o grijă mai puțin - situația este monitorizată.

Parlamentul European și alegerea unei președinte anti-avort

Roberta Metsola, catolică ferventă și militantă anti-avort, a devenit noua președintă a Parlamentului European. Metsola este a treia femeie care dețină această înaltă funcție. Primele două, ambele din Franța, au fost legendara Simone Veil și Nicole Fontaine.

Alegerea Robertei Metsola este oarecum contradictorie - să ai o militantă anti-avort în fruntea Parlamentului European, este, cel puțin, un antagonism. Pentru comparație, plină de simbolism, de altfel, Simone Veil, prima președintă a Parlamentului European (1979 - 1982) fost cea care a legalizat avortul în Franța în perioada în care a condus Ministerul Sănătății. Veil a devenit simbolul luptei cu discriminarea femeilor, pe când Metsola, la rândul ei, cu câteva decenii mai târziu, într-un context politic și social favorabil emancipării femeilor, s-a abținut de la vot în timpul adoptării unei rezoluții care condamnă violența împotriva femeilor, potrivit Le Monde, citată de Europa Liberă Moldova.

În situația în care în unele state europene dispozițiile extrem de conservatoare ale autorităților pun în pericol libertățile și drepturile omului, alegerea Robertei Metsola e ca o adiere de vânt al schimbării, dar într-o direcție opusă.

Vaccinarea obligatorie în Austria, un test drive pentru alte state europene

Citim în Deutsche Welle că Austria a decis cu o majoritate absolută introducerea vaccinării obligatorii împotriva coronavirusului. Astfel, Austria devine primul stat din UE care impune vaccinul anti-SARS-CoV-2 pentru adulţi. Obligativitatea vaccinării îi include pe toţi cetăţenii cu domiciliul în Austria, care au împlinit deja vârsta de 18 ani.

Persoanele vizate au timp până la mijlocul lunii martie pentru a-și administra vaccinul sau a pregăti dovada oficială prin care se confirmă că vaccinul le este contraindicat. Altfel, dacă în timpul controalelor, car vor fi aleatorii, sunt constatate încălcări, poliţia poate aplica amenzi de până la 600 de euro. Dacă persoana în cauză se vaccinează în decurs de două săptămâni de la aplicarea amenzii, aceasta poate fi anulată. Acum ochii tuturor vor fi pe Austria, care va arăta cât de cooperanți poate fi populația obosită de pandemie și până unde pot merge autoritățile pentru a impune anumite măsuri sanitare.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal