
Centrul de Sănătate Orhei anunță ca s-a opus hotărârii Comisiei teritoriale privind restricțiile epidemiologice
După solicitările făcute de Guvern și Ministerul Sănătății, Centrul de Sănătate Publică (CSP) Orhei de asemenea a cerut Comisiei teritoriale de sănătate publică (CTESP) să-și revizuiască deciziile privind restricțiile epidemiologice. Într-un anunț făcut pe rețelele sociale, CSP a anunțat că s-a opus hotărârii comisiei.
・
CSP a îndemnat membrii comisiei să se întrunească de urgență și să implementeze la nivel teritorial măsurile de sănătate publică aprobate la nivel național, care sunt vitale pentru răspândirea infecției COVID-19.
„La data de 10 ianuarie în Republica Moldova, prin metoda de secvențiere, s-a confirmat prezența tulpinii Omicron, care este cu o virulență de circa 7,7 ori. Aceste argumente au fost aduse inclusiv și în cadrul ședinței CTESP Orhei din 21 ianuarie, inclusiv situația epidemiologică la nivel de raion, care se agravează în fiecare zi. Astfel, CSP Orhei a propus către Comisie proiectul de hotărâre ghidat de cel național și s-a opus aprobării modificărilor ce ar putea duce la situația epidemiologică și mai rea”, au declarat reprezentanții CSP.
Guvernul Republicii Moldova consideră că deciziile aprobate de CTESP Orhei sunt ilegale și nule, iar derogarea de la deciziile Comisiei Naționale Extraordinară de Sănătate Publică reprezintă o încălcare a legii. Executivul a dispus ca instituțiile specializate ale statului să verifice legalitatea tuturor acțiunilor întreprinse de CTESP Orhei.
AGORA precizează că în pofida ultimei hotărâri a Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică (CNESP), prin care instituțiile de învățământ trec pentru două săptămâni la regim online și se interzic orice festivități, CTESP Orhei a decis că școlile vor activa cu prezența fizică a elevilor și cadrelor didactice, iar organizarea nunților și cumetriilor nu este interzisă.
La data de 20 ianuarie ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a declarat că R. Moldova intră în Cod Roșu, iar una dintre restricțiile esențiale luate de autorități este trecerea studiilor în regim online pentru toate școlile din țară pentru o perioadă de două săptămâni.
De asemenea, decizia CNESP prevedea că se sistează organizarea de evenimente private: nunţi, botezuri, mese de pomenire, mese festive, activitatea zonelor de agrement şi parcurilor de distracţie, activităţile din incinta cluburilor de noapte şi ringurilor de dans