
OPINIE | Un pas spre ECO-Viitor. Sustenabilitatea începe cu noi
Știm că cele mai grave catastrofe ecologice din istorie au fost provocate de om, că ne confruntăm cu fenomenul din ce în ce mai devastator al poluării și, totuși, comportamentul autodistructiv al omului, cu impact fatal asupra naturii, ne dovedește faptul că sustenabilitatea rămâne o lecție neînvățată de către mulți dintre noi.
・
Obișnuința de a crea totul pentru confortul propriu, utilizând zilnic mașini personale, cumpărând produse aranjate frumos în articole de plastic, aruncând alimente, deoarece achiziționăm prea mult, dar consumăm mai puțin, și multe altele, au impact negativ nu doar asupra mediului, ci și asupra sănătății publice. Prea mulți dintre noi se gândesc la ziua de azi și prea puțini la ce ne așteaptă mâine.

Sustenabilitatea ne învață să folosim resursele naturale în așa mod încât acestea să servească generațiilor următoare, iar pământul să poată continua să sprijine viața umană. Schimbarea începe de la comportamente și deprinderi de viață individuale, la care se adaugă responsabilitatea corporativă, despre care vom vorbi mai târziu, ajungând astfel să creăm o comunitate conștiincioasă și un mediu ambiant mai sănătos.
Personal, încerc să implementez cât mai multe practici în vederea menținerii echilibrului ecologic. Sunt exemple banale, care însă, fiind respectate de mulți, ar avea un impact colosal:
✔ mă străduiesc să nu fac risipă de produse alimentare;
✔ reciclez deșeurile;
✔ încerc să reduc, pe cât e cu putință, utilizarea plasticului, folosind pungi ECO atunci când merg la cumpărături sau ECO-căni când îmi cumpăr cafea;
✔ renunț la funcția stand-by a electrocasnicelor, deconectându-le după utilizare;
✔ mă implic în acțiuni de salubrizare și plantare a copacilor, în măsura timpului disponibil;
✔ susțin mișcarea pentru protejarea mediului înconjurător de Ziua Planetei Pământ, pe 22 aprilie.


Să nu uităm însă că, pe lângă oameni ca indivizi, pe balanță stau întreprinderile economice, ale căror efecte asupra naturii sunt de asemenea puternice și periculoase.

Compania cheltuiește 450 de milioane de euro din 2020 până în 2022 în investiții care au ca impact sustenabilitatea, tranziția energiei și digitalizarea, ca o măsură de atingere a țintelor propuse prin reducerea gazelor de seră generate de operațiunile proprii, dar și din lanțul de distribuție. Este vorba despre 50% din totalul investițiilor făcute de companie și sunt destinate produselor și serviciilor care ajută clienții să-și accelereze tranziția la o energie curată și la digitalizarea planetei. Reducerea consumului de energie, reciclarea deșeurilor și circularitatea, o cultură organizațională bazată pe siguranța și starea de sănătate a angajaților sunt atribute-cheie în eforturile organizației de a îmbunătăți sustenabilitatea tuturor proceselor sale.
Pe lângă cele menționate mai sus, corporația a lansat instrumente menite să sprijine consumatorii în efortul lor de a duce un mod de viață sustenabil.
Peste 80% dintre incendiile domestice s-au produs din cauza defecțiunilor sistemului de alimentare electric. Instalația electrică este o componentă invizibilă a locuinței și rareori este considerată supusă uzurii și îmbătrânirii. În consecință, acțiunile de întreținere a acesteia pot fi limitate, absente sau efectuate numai în urma unei defecțiuni. Nevoia de a monitoriza în mod responsabil siguranța și eficiența energiei rezidențiale a devenit, prin urmare, un fapt evident. Astfel a fost lansat un instrument inovator de monitorizare și testare pentru instalațiile electrice din locuință, care este extrem de ușor de utilizat atât de către instalatori, cât și de către proprietarii casei.

Pentru prima dată pe piața „intelligent home” („casa inteligentă”), corporația lansează această tehnologie, care vizează gestionarea și creșterea siguranței puterii active în locuințe. După programul-pilot, finalizat cu succes în Țările de Jos, tehnologia este gata să fie lansată la nivel global, fiind disponibilă în curând pe toate piețele europene majore și apoi se va extinde în restul lumii. Instrumentul este conceput pentru a sprijini electricienii în efectuarea verificărilor necesare în timpul punerii în funcțiune, întreținerii și controlului periodic. De asemenea, sistemul le permite proprietarilor de case să-și monitorizeze eficiența sistemelor electrice și să le sporească în mod activ siguranța.


Prin acest exemplu putem spune că producătorul de cabluri și sisteme de transmisie a energiei electrice și telecomunicații a lansat un bun primar, promovând astfel o mai mare conștientizare a consumului de energie și o utilizare mai durabilă a acesteia în case.
Protecția mediului este responsabilitatea fiecăruia. Depinde de noi dacă bunurile de azi vor mai ajunge și pentru mâine.