OPINIE | Un pas spre ECO-Viitor. Sustenabilitatea începe cu noi

OPINIE | Un pas spre ECO-Viitor. Sustenabilitatea începe cu noi

Știm că cele mai grave catastrofe ecologice din istorie au fost provocate de om, că ne confruntăm cu fenomenul din ce în ce mai devastator al poluării și, totuși, comportamentul autodistructiv al omului, cu impact fatal asupra naturii, ne dovedește faptul că sustenabilitatea rămâne o lecție neînvățată de către mulți dintre noi.

Obișnuința de a crea totul pentru confortul propriu, utilizând zilnic mașini personale, cumpărând produse aranjate frumos în articole de plastic, aruncând alimente, deoarece achiziționăm prea mult, dar consumăm mai puțin, și multe altele, au impact negativ nu doar asupra mediului, ci și asupra sănătății publice. Prea mulți dintre noi se gândesc la ziua de azi și prea puțini la ce ne așteaptă mâine.

Sustenabilitatea ne învață să folosim resursele naturale în așa mod încât acestea să servească generațiilor următoare, iar pământul să poată continua să sprijine viața umană. Schimbarea începe de la comportamente și deprinderi de viață individuale, la care se adaugă responsabilitatea corporativă, despre care vom vorbi mai târziu, ajungând astfel să creăm o comunitate conștiincioasă și un mediu ambiant mai sănătos.

Personal, încerc să implementez cât mai multe practici în vederea menținerii echilibrului ecologic. Sunt exemple banale, care însă, fiind respectate de mulți, ar avea un impact colosal:

✔    mă străduiesc să nu fac risipă de produse alimentare;

✔    reciclez deșeurile;

✔    încerc să reduc, pe cât e cu putință, utilizarea plasticului, folosind pungi ECO atunci când merg la cumpărături sau ECO-căni când îmi cumpăr cafea;

✔    renunț la funcția stand-by a electrocasnicelor, deconectându-le după utilizare;

✔    mă implic în acțiuni de salubrizare și plantare a copacilor, în măsura timpului disponibil;

✔    susțin mișcarea pentru protejarea mediului înconjurător de Ziua Planetei Pământ, pe 22 aprilie.

Să nu uităm însă că, pe lângă oameni ca indivizi, pe balanță stau întreprinderile economice, ale căror efecte asupra naturii sunt de asemenea puternice și periculoase.

Pentru o înțelegere mai bună, vin cu exemplul celui mai mare producător de cabluri și sisteme de transmisie a energiei electrice și telecomunicații din lume, care a anunțat o nouă strategie ambițioasă în domeniul climatului, adoptând ținte bazate pe cercetări științifice și aliniate la cerințele Tratatului de la Paris și care își propune ca până în 2035 să atingă ținta de „net zero” emisii rezultate din operațiunile sale (scope 1 și 2), iar până în 2050 - pentru operațiunile de producție și vânzare (scope 3). Inovația în cercetare și dezvoltare a acestei corporații se concentrează, de asemenea, pe obiectivele de sustenabilitate și pe instrumentele digitale, concepute pentru a urmări amprenta de carbon a fiecărui cablu produs, și aici țintele asumate sunt ca vânzările de produse cu un conținut redus de carbon să crească la 50% în 2022.

Compania cheltuiește 450 de milioane de euro din 2020 până în 2022 în investiții care au ca impact sustenabilitatea, tranziția energiei și digitalizarea, ca o măsură de atingere a țintelor propuse prin reducerea gazelor de seră generate de operațiunile proprii, dar și din lanțul de distribuție. Este vorba despre 50% din totalul investițiilor făcute de companie și sunt destinate produselor și serviciilor care ajută clienții să-și accelereze tranziția la o energie curată și la digitalizarea planetei. Reducerea consumului de energie, reciclarea deșeurilor și circularitatea, o cultură organizațională bazată pe siguranța și starea de sănătate a angajaților sunt atribute-cheie în eforturile organizației de a îmbunătăți sustenabilitatea tuturor proceselor sale.

Pe lângă cele menționate mai sus, corporația a lansat instrumente menite să sprijine consumatorii în efortul lor de a duce un mod de viață sustenabil.

Peste 80% dintre incendiile domestice s-au produs din cauza defecțiunilor sistemului de alimentare electric. Instalația electrică este o componentă invizibilă a locuinței și rareori este considerată supusă uzurii și îmbătrânirii. În consecință, acțiunile de întreținere a acesteia pot fi limitate, absente sau efectuate numai în urma unei defecțiuni. Nevoia de a monitoriza în mod responsabil siguranța și eficiența energiei rezidențiale a devenit, prin urmare, un fapt evident. Astfel a fost lansat un instrument inovator de monitorizare și testare pentru instalațiile electrice din locuință, care este extrem de ușor de utilizat atât de către instalatori, cât și de către proprietarii casei.

Pentru prima dată pe piața „intelligent home” („casa inteligentă”), corporația lansează această tehnologie, care vizează gestionarea și creșterea siguranței puterii active în locuințe. După programul-pilot, finalizat cu succes în Țările de Jos, tehnologia este gata să fie lansată la nivel global, fiind disponibilă în curând pe toate piețele europene majore și apoi se va extinde în restul lumii. Instrumentul este conceput pentru a sprijini electricienii în efectuarea verificărilor necesare în timpul punerii în funcțiune, întreținerii și controlului periodic. De asemenea, sistemul le permite proprietarilor de case să-și monitorizeze eficiența sistemelor electrice și să le sporească în mod activ siguranța.

Prin acest exemplu putem spune că producătorul de cabluri și sisteme de transmisie a energiei electrice și telecomunicații a lansat un bun primar, promovând astfel o mai mare conștientizare a consumului de energie și o utilizare mai durabilă a acesteia în case.

Protecția mediului este responsabilitatea fiecăruia. Depinde de noi dacă bunurile de azi vor mai ajunge și pentru mâine.

Poți face diferența

Dacă îți iei un abonament cu doar 48 lei pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
OPINIE | Gazul nostru, cel de toate zilele: Ce îi oferă Rusiei oportunitatea de a fi păpușarul Europei pe timp de iarnă

OPINIE | Gazul nostru, cel de toate zilele: Ce îi oferă Rusiei oportunitatea de a fi păpușarul Europei pe timp de iarnă

OPINIE | Ce presupune conceptul de Smart Village. Studiu de caz: județul Cluj-Napoca, România

OPINIE | Ce presupune conceptul de Smart Village. Studiu de caz: județul Cluj-Napoca, România

OPINIE | Previziunile EduTolk pentru educația din 2022: Învățarea nu mai este doar în cărți sau între patru pereți ai școlii (VIDEO)

OPINIE | Previziunile EduTolk pentru educația din 2022: Învățarea nu mai este doar în cărți sau între patru pereți ai școlii (VIDEO)

Advertoriale
Lansarea proiectului „Clean technology innovation programme for SMEs and start-ups in the Republic of Moldova (GCIP Moldova)”

Lansarea proiectului „Clean technology innovation programme for SMEs and start-ups in the Republic of Moldova (GCIP Moldova)”

Maib continuă să primească plata pentru serviciile Orange și Moldcell cu 0 lei comision la terminalele de autoservire maib

Maib continuă să primească plata pentru serviciile Orange și Moldcell cu 0 lei comision la terminalele de autoservire maib

FinCombank: Încă un pas spre transformarea digitală și îmbunătățirea experienței clienților noștri

FinCombank: Încă un pas spre transformarea digitală și îmbunătățirea experienței clienților noștri

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Natalia și Sergiu Nicoriuc s-au întors în țară după 14 ani de muncă în străinătate și s-au apucat de lemnărit (VIDEO)
  Moldova, I am back! | Natalia și Sergiu Nicoriuc s-au întors în țară după 14 ani de muncă în străinătate și s-au apucat de lemnărit (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sub lupă (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Dumitru și Emanuela Ciuprina, tinerii care au schimbat Bucureștiul pe satul Lunga din Florești (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Ultima oră! Percheziții la domiciliul fostului președinte Igor Dodon
 • 2
  Presa rusă: Fiul lui Jirinovski și-a schimbat numele din Lebedev în Garcia (FOTO)
 • 3
  „Remarci neprietenoase”: MAE din Rusia reacționează tăios în adresa Maiei Sandu, după felicitarea lui Putin de 9 mai
 • 4
  Kremlinul consideră situația cu Dodon o treabă internă a R. Moldova, totuși reprezentanții de la Moscova rămân alarmați
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.