EDITORIAL  |  Rusia își epuizează instrumentele de șantaj asupra Moldovei

EDITORIAL | Rusia își epuizează instrumentele de șantaj asupra Moldovei

Criza gazelor ne-a demonstrat că, oricât de mult ne-am dori o relație bună și corectă cu Federația Rusă, nu o vom avea niciodată, atât timp cât avem curajul să cerem mai multă independență. În timp ce prietenii adevărați ai Republicii Moldova investesc în noi de peste 30 de ani (chiar dacă nu știm foarte bine să gestionăm aceste ajutoare), Rusia investește în dezinformare și în politicieni moldoveni care să le facă jocul.Cu toate astea, cel mai important instrument de influență a fost și rămâne șantajul în diferite sectoare cheie. Partea bună este că aceste instrumente de influență se epuizează cu fiecare an de guvernare pro-europeană, motiv pentru care retorica rusă devine tot mai dură în raport cu țara noastră, șantajul gazelor fiind cap de afiș în prezent.

Ce nu te omoară, te face mai puternic

În 2006, Роспотребнадзор distrugea cu buldozerul circa 8.500 de sticle de vin moldovenesc pe fundalul zâmbetelor pline de satisfacție ale celor prezenți. Mai mult, Rusia începuse și o campanie de denigrare a vinurilor noastre, pe motiv că ar conține substanțe periculoase. Acesta nu este singurul caz de embargo asupra produselor moldovenești, dar este unul care a demonstrat în detalii ce se întâmplă atunci când nu prietenești cu rușii. Unde este astăzi vinul moldovenesc? În cel puțin 67 de țări ale lumii, pe rafturile magazinelor din Europa și nu doar. Unii producători locali chiar zic că piața rusă nu este încă ”pregătită” pentru a consuma vinurile noastre. Tot în 2006, rușii distrugeau tone de apă carbogazoasă din orășelul georgian Borjomi. Astăzi, acest produs este printre cele mai scumpe din această categorie. Au distrus și multe tone de mere moldovenești - am trecut și peste asta. În prezent, doar ~10% din exporturile moldovenești merg în Federația Rusă. Ar trebui să mulțumim Роспотребнадзор-ului rus că ne-a ajutat să ne orientăm către alte piețe. 

Publicitate

Ultimele instrumente de șantaj: gazul, energia electrică, Transnistria

Un alt instrument de șantaj au fost muncitorii moldoveni care plecau sezonier în Rusia și care de-a lungul anilor au fost supuși unui tratament inechitabil la muncă, fiind amenințați frecvent cu interdicția intrării în țară. Aceste tratamente au făcut emigranții moldoveni să se orienteze către alte țări, în special europene. Această afirmație se reflectă, inclusiv, prin evoluția transferurilor bănești din CSI către R.Moldova, în favoarea persoanelor fizice, care a scăzut dramatic în ultimii ani cu o pondere de doar 15% în prezent. Astăzi, prin satele noastre o să vedeți foarte puțini oameni care mai pleacă sezonier la muncă în Federația Rusă. 

Prin urmare, Rusia își epuizează ultimele instrumente de șantaj asupra Republicii Moldova. Dependența de gazul rusesc ne-a făcut să avem o iarnă grea și scumpă, însă acesta este prețul pe care trebuie să-l plătim pentru a scăpa de lesa care ne ține captivi de peste trei decenii. La sfârșitul anului 2021, Moldova a făcut primul pas și a cumpărat gaz din surse alternative, acesta fiind un semnal clar că se poate și se vrea. Desigur că acest gest a fost criticat de politicienii de la Chișinău, care vizitează des Kremlinul. Suntem dependenți și de energia electrică achiziționată de la centrala de la Cuciurgan, controlată de autoritățile separatiste. Scăpăm și de acest instrument de șantaj, după ce va fi finisată construcția liniei electrice Chișinău-Vulcănești care va permite conectarea la piața europeană în anul 2023. Conflictul transnistrean va rămâne, în continuare, un instrument important de influență rusă în țara noastră.

Independența are un cost mare pe care l-au plătit toate țările la un moment dat. Poate că e timpul generației noastre să onoreze acest cost și să reziste acestor schimbări.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal