IGP a inițiat o anchetă de investigație în privința acțiunilor CTESP Orhei. UPDATE: Majoritatea școlilor din raion au activat cu prezență fizică

IGP a inițiat o anchetă de investigație în privința acțiunilor CTESP Orhei. UPDATE: Majoritatea școlilor din raion au activat cu prezență fizică

Inspectoratul General al Poliției a inițiat o procedură de investigație în privința acțiunilor Comisiei Extraordinară de Sănătate Publică a raionului Orhei. Informația a fost confirmată pentru AGORA de către purtătoarea de cuvânt a prim-ministrei Natalia Gavrilița, Anastasia Taburceanu.

UPDATE 15:00 Inspectoratul General al Poliției anunță că materialele acumulate, în care sunt vizate persoane cu funcții de răspundere din cadrul Autorităților Publice Locale, vor fi remise către Centrul Național Anticorupție, pentru examinarea și adoptarea unei decizii. 

Pentru nerespectarea măsurilor obligatorii de sănătate expuse, persoane fizice riscă să fie sancționate cu amendă de la 2.000 la 5.000 de lei, iar cele juridice -  cu amendă de la 10.00 de lei la 35 de mii de lei.

Publicitate

În urma vizitelor de monitorizare realizate de angajații IGP, s-a constatat că din 47 de instituții de învățământ din raionul Orhei-contrar prevederilor CNESP, 45 de instituții activează cu prezența fizică și doar 2 dintre acestea în regim online. În același timp, în municipiul Orhei, toate instituțiile de învățământ activează cu prezență fizică. Acest fapt contravine prevederilor Hotărârii CNESP și pune în pericol viața și sănătatea elevilor, a profesorilor, dar și întreaga comunitate. 

„Acțiunile CTESP Orhei sunt o încălcare gravă a legii. IGP deja a inițiat procedura de investigare. Cert este faptul că CTESP Orhei nu are bază legală a deciziilor lor și pun în pericol viața cetățenilor”, a comunicat Taburceanu.

În cadrul unei conferințe de presă, președintele raionului, Dinu Țurcanu, susține că deciziile au fost luate în susținerea opiniilor cetățenilor și cele ale autorităților locale.

„De ce în școlile în care nu se atesta niciun caz școala trebuie să treacă in regim online? Totodată, în raion sunt 5.000 de copii care își fac studiile în clasele primare. Ce vor face 5.000 de familii care vor fi nevoite să nu meargă la serviciu și există risc să nu fie remunerați sau să își piardă jobul”, punctează Dinu Țurcanu.

Totodată, președintele raionului susține că la ședința Comisiei Extraordinară de Sănătate Publică a raionului Orhei nimeni a votat contra deciziilor adoptate, care sunt contrar ultimei hotărâri a Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică (CNESP), prin care instituțiile de învățământ trec pentru două săptămâni la regim online și se interzic orice festivități. 

Astfel, în cazul în care se depistează un caz pozitiv într-o școală din raionul Orhei, clasa respectivă trece în regim online pentru o perioadă de 14 zile. În prezent, a fost reluată efectuarea termometriei  elevilor la intrare, iar fiecare copil este examinat de către medicul instituției ca să nu prezinte simptome.

„Noi monitorizăm cazurile de COVID-19, mai ales în instituțiile de învățământ, iar Comisia raională se va convoca ori de câte ori este nevoie pentru a lua decizii. În raionul Orhei sunt 48 de instituții. Din acestea în 37 nu se atesta niciun caz. În cazul în care 40 la suta din clase vor intra in regim online, noi vom propune ca automat acea școală să intre în regim online”, mai susține Dinu Țurcanu.

Contactată de AGORA, șefa adjunctă a Centrului de Sănătate Orhei, Alina Chirtoacă, a comunicat că incidența cazurilor de COVID-19 în raionul Orhei este de 258 de cazuri raportate la 100 de mii de populație. Astfel, raionul se află sub Cod Roșu.

În același timp, Centrul de Sănătate Orhei comunică că în două comune și un sat din raion se atestă Cod Verde. Totodată, în Cod Roșu sunt plasate 19 Primării, inclusiv municipiul Orhei.

...

Situația epidemiologică în raionul Orhei pentru săptămâna 17-23 ianuarie rămâne a fi una alarmantă. În ultima săptămână au fost înregistrate 299 de cazuri de infectare cu Coronavirus, dintre care 27 sunt în rândul copiilor.

Amintim că, școlile din raionul Orhei, singurele din țară, au organizat astăzi lecții cu prezența fizică.

AGORA precizează că în pofida ultimei hotărâri a Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică (CNESP), prin care instituțiile de învățământ trec pentru două săptămâni la regim online și se interzic orice festivități, Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a raionului Orhei a decis că școlile vor activa cu prezența fizică a elevilor și cadrelor didactice, iar organizarea nunților și cumetriilor nu este interzisă. 

La data de 20 ianuarie ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a declarat că R. Moldova intră în Cod Roșu, iar una dintre restricțiile esențiale luate de autorități este trecerea studiilor în regim online pentru toate școlile din țară pentru o perioadă de două săptămâni. 

De asemenea, decizia CNESP prevedea că se sistează organizarea de evenimente private: nunţi, botezuri, mese de pomenire, mese festive, activitatea zonelor de agrement şi parcurilor de distracţie, activităţile din incinta cluburilor de noapte şi ringurilor de dans.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal