Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au depus o sesizare la Curtea Constituțională (CCM) prin care au contestat decizia Parlamentului de instituire a stării de urgență.
În sesizarea depusă, deputații BCS au specificat că scopul principal al instituirii stării de urgență a fost necesitatea achitării până la data de 21 ianuarie, către ”Gazprom”, a 50% din plata pentru consumul de gaze din ianuarie curent, precum și acordarea posibilității întreprinderii ”Moldova -Gaz” să amâne termenul de achitare a TVA.
Dat fiind că, în aceiași zi ”Moldova -Gaz” și-a executat obligația, scopul instituirii stării de urgență a fost atins și epuizat. Dar, potrivit deputaților, prin instituirea stării de urgență se urmărește, inclusiv, blocarea protestelor, monitorizarea presei de către SIS și cenzurarea mass-media.
Totodată, parlamentarii consideră că termenul de 60 de zile a stării de urgență este neargumentat juridic, încalcă drepturile fundamentale ale omului și cetățeanului, contravine Constituției și altor acte normative naționale și internaționale.
„Moldovagaz deja a făcut plata către Gazprom reieșind din aceasta, problema a decăzut și nu putem înțelege pentru ce e nevoie de starea de urgență pentru 60 de zile. Considerăm ca acest lucru este un plan bine gândit și anume ține de dorința de a submina drepturile civile ale oamenilor, pentru nu a permite proteste, pentru a controla mass-media, pentru a introduce cenzura”, a declarat Vlad Bătrîncea.
Deputații BCS au amintit că anterior, CCM a anulat starea de urgență invocând anume aceste argumente.
La ședința din 21 ianuarie a Parlamentului deputații BCS au părăsit plenul Parlamentului în semn de protest. Atunci, ei declaraseră că starea de urgență a fost instituită abuziv și nu-și are rostul. „Au totul la dispoziție, Parlament, Guvern, Președinție, pentru ce lor situație excepțională?”, au întrebat deputații.
Starea de urgență la nivel național a fost aprobată de Parlament, cu voturile a 58 de deputați, pentru o perioadă de 60 de zile. Potrivit prim-ministrei Natalia Gavrilița, măsura a fost necesară pentru amânarea plății taxei pe valoare adăugată datorată de Moldovagaz statului și pentru a oferi Guvernului instrumentele legale necesare în vederea achitării restanțelor MoldovaGaz către Gazprom.
Vezi și aceste știri

Aprobat de Parlament! În R. Moldova se instituie stare de urgență (VIDEO)

Stare de urgență pentru amânarea achitării TVA și plata anticipată a compensațiilor. Soluțiile Guvernului pentru criza energetică

Gazprom cere ultimativ achitarea avansului pentru consumul de gaze până pe 20 ianuarie. Guvernul ia în calcul o nouă stare de urgență
Advertoriale

Tork - brandul Nr.1 în Europa - acum și în Moldova. Unde pot fi găsite cele mai căutate produse și soluții profesionale de igienă

METRO a provocat viitorii bucătari să concureze în „rețete delicioase” la Campionatul Gastronomic pentru Juniori
