Trei concurenţi, înscrişi în cursa pentru funcţia de avocat al poporului. Cine ar putea să ia locul Nataliei Moloşag

Trei concurenţi, înscrişi în cursa pentru funcţia de avocat al poporului. Cine ar putea să ia locul Nataliei Moloşag

Trei candidați s-au înscris pentru a participa la concursul pentru funcția de avocat al poporului. Aceștia sunt avocata Violeta Gaşiţoi, profesorul universitar Teodor Cârnaţ și Evgheni Goşceapov, membru al Consiliul pentru prevenirea şi eliminarea discriminării și asigurarea egalității. Primii doi au participat și la concursul din septembrie anul trecut, când mandatul de avocat al poporului i-a fost încredințat avocatei Natalia Moloșag, scrie anticorupție.md.

Violeta Gaşiţoi, absolventă a Universității de Stat Alecu Russo din Bălți, facultatea de drept, a făcut studii de masterat ULIM. Din 2003, a activat în calitate de jurist la biroul de avocați, apărător al drepturilor omului. Recent, a făcut studii și în SUA Sacramento în domeniul justiției mai exact, Administration of Justice, ARC Sacramento. Actualmente este avocată și, fiind stabilită cu traiul în SUA, oferă consultanță diasporei modovenești. Pe parcursul carierei sale de avocată în Republica Moldova, Violeta Gaşiţoi s-a remarcat prin implicarea în diferite proiecte ce țin de combaterea violenței domestice, apărarea drepturilor femeilor și copiilor. A acordat asistență juridică și a reprezentat în instanță, inclusiv la CEDO, victimele violenței domestice. A militat pentru o justiție corectă și respectarea deontologiei în avocatură.

Teodor Cârnaţ este profesor universitar, doctor habilitat în drept, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, desemnat din rândul profesorilor de drept. Înainte de a ajunge în CSM, Cârnaț a fost consilier municipal în Chișinău. Deși a fost ales pe listele PL în 2011, a părăsit fracțiunea în februarie 2012. A fost director al Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului și este căsătorit cu fiica lui Ștefan Urâtu, președintele Comitetului Helsinki. Este tată a nouă copii. Teodor Cârnaţ este cel mai bogat dintre candidații înscriși în cursa pentru funcția de avocat al poporului, acesta fiind milionar și proprietarul unui imobil de lux de peste 230 de metri pătrați, fiind vecin cu fostul președinte al Curții Constituționale, Mihai Poalelungi, și cu ex-directorul SIS, Artur Reşetnicov. Teodor Cârnaţ a candidat la mai multe funcții publice, fără succes, printre care la funcţia de primar al municipiului Chișinău și judecător în Curtea Constituțională.

Publicitate

Evghenii Goloșceapov este membru al Consiliului pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității și directorul departamentului advocacy al asociației obștești Inițiativa Pozitivă. A absolvit Facultatea de Drept a USM și Institutul de Instruire Continuă. Este doctorand la catedra Științe Politice a USM. Este absolvent al Cursului Internaţional Avansat în domeniul drepturilor omului al Fundației Helsinki din Polonia. A fost coordonator de programe Justiție și drepturile omului din cadrul UNDP. În trecut, director al organizației Amnesty International Moldova. Este cunoscut publicului larg ca militant pentru drepturile omului și combaterea torturii.

Amintim că, Natalia Moloșag a fost demisă din funcția de Avocat al Poporului, chiar dacă aceasta și-a retras cererea. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost votat în cadrul ședinței din 9 decembrie 2021 a Parlamentului, cu votul a 82 de deputați.

Natalia Moloșag s-a trezit în centrul unui scandal, după ce în spațiul public au apărut informații că în cadrul instituției pe care o conduce, activează un fost client de-al ei, condamnat penal pentru proxenetism, care fără a fi angajat oficial, are acces la datele instituției.

Ca urmare a apariției acestor informații, 96 de organizații ale societății civile, au cerut explicații publice de la ex-avocata poporului, în legătură cu prezența lui Dumitru Godorog în activitatea instituției.

Fosta avocată a poporului a calificat informațiile apărute în public drept „calomnioase” și a declarat că aceasta au început a apărea după ce a inițiat un control în vederea reformării instituției și să dispună inventarierea patrimoniului Oficiului Avocatului Poporului, unde s-ar fi descoperit mai multe ilegalități admise de fosta conducere, cât și de unii colegi de breaslă.

Menționăm că fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), cea care i-a oferit votul de încredere în Parlament, de asemenea i-a cerut demisia.

Avocata Poporului Natalia Moloșag a anunțat despre faptul că la 2 decembrie curent a depus cererea de demisie în Parlament.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal