ANRE ar putea contesta la Consiliul Concurenței majorarea prețului la gazul metan

ANRE ar putea contesta la Consiliul Concurenței majorarea prețului la gazul metan

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) spune că analizează detaliat circumstanțele acțiunilor „TransAutoGaz”, în urma cărora a fost majorat prețul la gazul metan, și își rezervă dreptul să formuleze o sesizare argumentată către Consiliul Concurenței în vederea investigării acestui caz prin prisma legislației anticoncurențiale.

Într-un comunicat de presă, ANRE constată cu îngrijorare că începând cu 22 ianuarie curent, cel mai mare operator din țară al stațiilor care comercializează gaze naturale comprimate pentru vehicule, „TransAutoGaz” SRL, a majorat cu peste patru lei prețurile pentru gazul metan, motivându-și acțiunile prin creșterea preconizată a prețului de achiziție al gazelor naturale.

„În comentariul publicat de S.A. „Moldovagaz”, care este fondatoarea „TransAutoGaz” SRL,  constatăm o încercare neinspirată de a argumenta această decizie”, se arată într-un comentariu al ANRE. 

Publicitate

Conducerea  S.A. „Moldovagaz” a enumerat mai mulți factori, unii dintre care, în opinia ANRE, nu au cum să influențeze la etapa actuală structura prețului la gazul natural comprimat pentru vehicule, cum ar fI argumentarea privind impactul asupra pieței carburanților de doar 3%.

„Această afirmație, dincolo de faptul că nu poate justifica prețurile majorate, reprezintă și o abordare superficială asupra impactului social-economic al pieței gazelor naturale comprimate. Majoritatea consumatorilor acestui tip de carburanți este reprezentată de prestatorii de servicii de transport în regim de taxi sau de transport public (autocare). În consecință, această majorare afectează substanțial ambele părți ale procesului și anume, prestatorii de servicii și pasagerii acestora”, spun reprezentanții ANRE.

În ce privește argumentarea privind influența costului de energie electrică, care este necesară pentru comprimarea gazului, ANRE a venit cu următoarele precizări:

„Această afirmație nu poate fi susținută din motivul că prețurile reglementate la energia electrică au fost modificate de către ANRE ultima dată la 26.01.2021 și rămân neschimbate până în prezent”.

Astfel, ANRE a constatat că dacă majorările efectuate de către operatori în luna noiembrie al anului 2021 au avut la bază creșterea prețurilor reglementate la gazele naturale, atunci argumentarea creșterii prețului din 22 ianuarie trezește mai multe semne de întrebare.

Șeful companiei „Moldovagaz”, Vadim Ceban, spune că majorarea prețului pentru gazul metan este justificată, luând în considerație faptul că s-au ridicat costurile la toate tipurile tradiționale de combustibil. 

Transautogaz a afișat sâmbătă un preț de 17 lei și 60 de bani pentru un metru cub de gaz metan. Prețul precedent era de 12 lei și 80 de bani. Astfel, gazul metan s-a scumpit cu patru lei și 80 de bani.

După această majorare, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Radu Marian a declarat pentru AGORA că aleșii poporului analizează opțiunea de a reglementa prin lege prețul gazului metan.

De asemenea, mai mulți șoferi de taxi au protestat sâmbătă în fața stațiilor peco ce aparțin „Transautogaz”, manifestându-și nemulțumirea față de majorarea tarifului. Aceștia au scandat: „Jos prețul la gazul metan”. Iar luni, aceștia au protestat în PMAN.

Asociaţia Transportatorilor Auto din domeniu avertizează că începând cu ziua de luni, taximetrele ar putea dispărea de pe străzile capitalei.

Actualmente în Republica Moldova activează cinci operatori al stațiilor de alimentare cu gaze naturale. Este vorba despre „Transautogaz" SRL cu 12 stații, „Lukoil-Moldova" SRL cu patru stații, „Saltica-Lux" SRL cu două stații, „Oltavim” SRl cu o stație, „Rompetrol-Moldova” S.A cu o stație.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal