
Greva avocaților, încheiată pentru o perioadă. UARM solicită autorităților garanții suplimentare pentru apărători
Greva avocaților s-a încheiat, după ce o decizie în acest sens a fost luată de Consiliul Uniunii Avocaților din Republica Moldova (UARM). Asta deși Parlamentul a aprobat vineri, 21 ianuarie, amendamentul potrivit căruia apărătorii nu vor putea fi reținuți, arestați, percheziționați decât cu acordul prealabil al Consiliului UARM, cu excepția cazurilor de corupție, trafic de influență și a infracțiunilor flagrante.
・
Totuși, avocații au solicitat autorităților să fie constituit un grup de lucru pentru a elabora mai multe modificări la unele acte normative în vederea asigurării apărătorilor cu garanții suplimentare în exercitarea funcției. Potrivit reprezentanților UARM, în cazul în care un astfel de proiect nu va fi aprobat până la sfârșitul lunii aprilie, avocații ar urma să declare o nouă grevă generală.
„Datorită protestelor, autorii amendamentelor au renunțat total la excluderea acelor garanții și au recunoscut public că aceste garanții urmează a fi păstrate. Mai ales că și președintele țării a menționat că noi încă nu avem construit un stat de drept. Iar atât timp cât la un așa nivel se consideră că nu există stat de drept, garanțiile profesiei de avocat urmează a fi păstrate”, a declarat președintele UARM, Dorin Popescu, în cadrul unei conferințe de presă.
Avocații au anunțat că au trimis o solicitare în adresa comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului și Ministerul Justiției, unde au solicitat constituirea grupului de lucru privind modificarea unor acte normative în vederea asigurării unor garanții suplimentare în exercitarea profesiei, până la data de 15 februarie curent.
„Grupul de lucru urmează a fi constituit pentru modificarea legislației în vederea fortificării garanțiilor profesionale ale avocaților cu elaborarea și aprobarea proiectului până la data de 30 aprilie 2022. În cazul în care revendicările vor fi ignorate, Uniunea Avocaților își rezervă dreptul de a reveni la grevă. Prin hotărârea de astăzi avocații au dat dovadă de o înțelepciune mai mare decât autoritățile atunci când au inițiat amendarea legii”, a precizat Popescu.
Membrii UARM au declarat că nu se opun schimbărilor inițiate de guvernare, dar condamnă maniera în care s-a făcut modificarea art. 52, condamnând „metoda prin care s-a încercat de a umbla la lege, de a nu ne asculta, de a nu face dialog cu noi”.
Amintim că, amendamentul deputatei Olesea Stamate, care prevede lipsirea avocaților de imunitate, a stârnit critici dure din partea societății civile, care acuză guvernarea că ar vrea să limiteze drepturile și libertățile avocaților. Autoarea amendamentului a declarat că în urma discuțiilor cu reprezentații Uniunii Avocaților nu s-au făcut schimbări în proiectul inițial, toate prevederile rămânând aceleași.
Ulterior, în semn de protest față de amendamentul înaintat la legea cu privire la avocatură, avocații au declarat grevă generală, pentru perioada 20 ianuarie – 24 ianuarie 2022, cu sistarea totală a activității de avocat, inclusiv a activității avocaților din cadrul sistemului asistenței juridice garantate de stat.