
Precizările companiei TransAutoGaz privind majorarea prețului la gazul metan
Cel mai mare distribuitor de gaz metan din țară, compania TransAutoGaz vine cu noi precizări privind creșterea gazului metan. Agentul economic susține că majorarea prețului este dictată de situația de pe piețele energetice globale și europene și majorarea prețului la alte componente.
・
„Piețele energetice globale și europene, inclusiv piața carburanților pentru motoare, se confruntă cu o perioadă de prețuri ridicate. Gazele naturale au devenit foarte populare pentru consumul industrial și casnic în Europa, ceea ce a afectat și prețurile metanului pentru automobile. În Ucraina, costul metanului a ajuns la 45 grivne pe 1 m3 (29 lei), în Italia, care este lider european în utilizarea metanului ca combustibil pentru motor, prețurile sunt stabilite la 1,15-1,40 euro pe 1 m3 (24-29 lei)”, se menționează în comunicatul TranAutoGaz.
Potrivit companiei, costul gazelor naturale comprimate este afectat de diverși factori, inclusiv costul achiziționării gazelor naturale, costul energiei electrice necesare funcționării echipamentelor compresoare etc.
„Ghidată de principiile pieței, compania poate decide să mărească prețul și pe baza așteptărilor. Aceasta este o practică mondială obișnuită pentru a asigura viitoare creșteri ale prețurilor. În acest caz, solicitarea oficială a furnizorului de gaze naturale către ANRE de majorare a tarifului de la 1 ianuarie 2022 a fost factorul care a influențat decizia de modificare a prețului metanului din 22 ianuarie 2021”, susține compania.
Reprezentanții TransAutoGaz mai susțin că la fiecare majorare a prețului metanului, compania a respectat etica comercială, nedepășind proporția de modificare a tarifului de cumpărare și a prețului de vânzare. Astfel, în cazul primei runde de majorare, de la 8,00 lei la 13,10 lei, din 10 noiembrie 2021, creșterea prețului de vânzare a fost de 4,72 lei pe 1 m3 fără TVA, în timp ce tariful de achiziție pentru companie a crescut în medie cu 5,22 lei pe 1 m3 fără TVA.
„Ultima rundă de majorare de la 13,10 lei la 17,60 lei - la 22 ianuarie 2022, creșterea prețului de vânzare a fost în valoare de 4,16 lei pe 1 m3 fără TVA, în timp ce tariful de achiziție pentru compania noastră în medie poate crește de la 1 ianuarie 2022 cu 4,18 lei pe 1 m3 fără TVA”, au precizat reprezentanții companiei.
De altfel, TransAutoGaz nu susține inițiativa de reglementare a prețurilor la metan pentru vehicule, afirmând că o asemenea măsură ar putea duce la scăderea interesului pentru investițiile în stații noi și modernizarea stațiilor vechi din partea operatorilor, al căror număr este deja neglijabil în Moldova.
Șeful companiei „Moldovagaz”, Vadim Ceban, spune că majorarea prețului pentru gazul metan este justificată, luând în considerație faptul că s-au ridicat costurile la toate tipurile tradiționale de combustibil.
Transautogaz a afișat sâmbătă un preț de 17 lei și 60 de bani pentru un metru cub de gaz metan. Prețul precedent era de 12 lei și 80 de bani. Astfel, gazul metan s-a scumpit cu patru lei și 80 de bani.
După această majorare, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Radu Marian a declarat pentru AGORA că aleșii poporului analizează opțiunea de a reglementa prin lege prețul gazului metan.
De asemenea, mai mulți șoferi de taxi au protestat sâmbătă în fața stațiilor peco ce aparțin „Transautogaz”, manifestându-și nemulțumirea față de majorarea tarifului. Aceștia au scandat: „Jos prețul la gazul metan”. Iar luni, aceștia au protestat în PMAN.
Asociaţia Transportatorilor Auto din domeniu avertizează că începând cu ziua de luni, taximetrele ar putea dispărea de pe străzile capitalei.
Actualmente în Republica Moldova activează cinci operatori al stațiilor de alimentare cu gaze naturale. Este vorba despre „Transautogaz" SRL cu 12 stații, „Lukoil-Moldova" SRL cu patru stații, „Saltica-Lux" SRL cu două stații, „Oltavim” SRl cu o stație, „Rompetrol-Moldova” S.A cu o stație.