
Reacția ATAT la protestul taximetriștilor din centrul capitalei: „Astăzi revendicările acestora nu sunt pe deplin înțelese și formulate”
Asociația Transportatorilor de Pasageri și Bagaje în regim de taxe (ATAT) a venit cu o reacție la protestul taximetriștilor din centrul capitalei. Reprezentanții asociației susuțin că problema este legată de majorarea prețului la gazul metan și plafonarea tarifelor de călătorie de către platformele de comenzi, ceea ce nu reflectă realitatea.
・
„Asociația Transportatorilor de Pasageri și Bagaje în regim de Taxi urmărește și privește cu înțelegere îngrijorările și tulburarea din rândul taximetriștilor care au ieșit astăzi să protesteze în legătură cu creșterea prețului gazului metan la unele stații de alimentare GNC”, se menționează în comunicatul asociației.
Potrivit reprezentanților organizației, cauza protestului este legată de temerile întemeiate cu privire la scăderea dramatică a veniturilor și chiar imposibilitatea de a avea un venit cât de mic, deoarece companiile de taxi care lucrează cu aplicații mobile străine neînregistrate pe teritoriul Republicii Moldova stabilesc singure tarifele, iar acest lucru nu se potrivește cu situația reală de acum a șoferilor și transportatorilor.
„Astăzi vorbim de faptul că saltul mare de preț la gaz consumă extrem de mult din venitul zilnic al șoferului de taxi, iar tarifele rămân plafonate de către platforma de comenzi și nu reflecta realitatea.
ATAT este pregătită să susțină revendicările legitime ale protestatarilor, dar astăzi revendicările acestora nu sunt pe deplin înțelese și formulate”, se arată în comunicat.
Șeful companiei „Moldovagaz”, Vadim Ceban, spune că majorarea prețului pentru gazul metan este justificată, luând în considerație faptul că s-au ridicat costurile la toate tipurile tradiționale de combustibil.
Transautogaz a afișat sâmbătă un preț de 17 lei și 60 de bani pentru un metru cub de gaz metan. Prețul precedent era de 12 lei și 80 de bani. Astfel, gazul metan s-a scumpit cu patru lei și 80 de bani.
După această majorare, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Radu Marian a declarat pentru AGORA că aleșii poporului analizează opțiunea de a reglementa prin lege prețul gazului metan.
De asemenea, mai mulți șoferi de taxi au protestat sâmbătă în fața stațiilor peco ce aparțin „Transautogaz”, manifestându-și nemulțumirea față de majorarea tarifului. Aceștia au scandat: „Jos prețul la gazul metan”. Iar luni, aceștia au protestat în PMAN.
Asociaţia Transportatorilor Auto din domeniu avertizează că începând cu ziua de luni, taximetrele ar putea dispărea de pe străzile capitalei.
Actualmente în Republica Moldova activează cinci operatori al stațiilor de alimentare cu gaze naturale. Este vorba despre „Transautogaz" SRL cu 12 stații, „Lukoil-Moldova" SRL cu patru stații, „Saltica-Lux" SRL cu două stații, „Oltavim” SRl cu o stație, „Rompetrol-Moldova” S.A cu o stație.