Reformă la Procuratură. Robu vrea să modifice structura instituției

Reformă la Procuratură. Robu vrea să modifice structura instituției

 Procurorul general interimar Dumitru Robu a înregistrat la Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) un demers cu privire la eliberarea acordului pentru efectuarea modificărilor în structura Procuraturii Generale (PG). Mai exact, va fi redus numărul de funcții în PG și realocat în cadrul procuraturilor specializate și teritoriale. 

„Procurorul general interimar, în calitate de manager operațional, a iniţiat procedura de modificare a structurii PG, procuraturilor specializate și teritoriale, ţinând cont de faptul că,  actuala structură organizatorică a instituţiei nu permite desfășurarea unei activităţi la maxim eficientă, precum şi contravine principiului distribuirii clare a funcţiilor şi folosirii optimale a resurselor umane”, se arată într-un comunicat al PG. 

În urma optimizării structurii Procuraturii Generale rămân disponibile pentru realocare în procuraturile specializate și teritoriale 21 funcții de procuror, astfel fiind optimizate o funcţie de adjunct al procurorului general, patru funcţii de șef Direcție, patru funcţii de șef Secție şi 12 funcţii de procurori în secţie.

Publicitate

Din numărul total de funcţii optimizate din cadrul Procuraturii Generale, nouă funcții urmează a fi realocate  Procuraturii Anticorupţie, cinci funcții către PCCOCS și șapte funcții către Oficiul reprezentarea învinuirii în instanța de judecată a Procuraturii mun. Chișinău.

De asemenea, urmează a fi realocate şi șapte funcții de consultant al procurorului, dintre care patru funcții către Procuratura Anticorupţie și trei funcții către PCCOCS.

Potrivit instituției, s-a constatat că, la moment un număr mare de procurori din Procuratura Generală au în procedură cauze penale, ceea ce este în detrimentul exercitării conforme și în termen a sarcinilor principale ale unei PG moderne, care urmează să întreprindă acţiuni de stabilire a politicilor la nivel de sistem al Procuraturii şi administrarea acestui sistem.

„La momentul actual, ţinând cont de numărul cauzelor penale  instrumentate, dar și de evoluția rapidă a fenomenului infracțional, a apărut necesitatea fortificării capacităților de exercitare sau conducere a urmăririi penale de către procuraturile specializate, precum şi a procuraturilor teritoriale la capitolul reprezentării învinuirii în instanţele de judecată, iar realocarea unui număr de procurori din Procuratura Generală este o soluţie plauzibilă în acest sens”, se arată în comunicatul PG. 

Potrivit Procuraturii, noilor forme de infracționalitate trebuie să le răspundă structuri eficiente care să permită utilizarea optimă a resurselor din cadrul acestora pentru anihilarea și pedepsirea infractorilor, precum și pentru a recupera pagubele generate prin comportamentul infracțional, or, resursele umane în acest sens sunt de o importanță majoră.

„Reieşind din circumstanţele de fapt constatate, s-a impus necesitatea optimizării structurii Procuraturii Generale, prin reducerea numărului de funcţii din cadrul acestei subdiviziuni structurale și realocarea acestora către procuraturile specializate și teritoriale”, se arată în comunicat.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal