Numărul candidaților înscriși în cursa pentru funcția de Avocat al Poporului a ajuns la șapte. Cine sunt pretendenții

Numărul candidaților înscriși în cursa pentru funcția de Avocat al Poporului a ajuns la șapte. Cine sunt pretendenții

Numărul candidaților înscriși în cursa pentru funcția de Avocat al Poporului a ajuns la șapte și toți au fost admiși la proba interviu. Decizia a fost luată  de membrii Comisiei speciale, care s-au întrunit în ședință închisă, desfășurată în regim online.

Astfel, la proba interviului au fost admise următoarele persoane: Violeta Gașițoi, Teodor Cârnaț, Ilie Rotaru, Emanoil Ploșnița, Ceslav Panico, Alexandru Zubco și Evghenii Goloșceapov. Menționăm că luni se cunoștea doar despre Violeta Gașițoi, Teodor Cârnaț și Evghenii Goloșceapov. 

Proba interviului va avea loc la data de 31  ianuarie 2022, la ora 09:30. Potrivit Regulamentului de desfășurare a concursului, Secretariatul Parlamentului va asigura înregistrarea video a interviurilor, care va fi publicată după finalizarea probei.

Publicitate

Ulterior, candidații vor fi evaluați de toți membrii Comisiei speciale. Doi dintre ei, care vor obține cel mai mare punctaj, vor fi prezentați plenului Parlamentului. Candidatul, care va obține votul majorității deputaților aleși, va fi numit în funcția de Avocat al Poporului.

Funcția de Avocat al Poporului a fost declarată vacantă după ce, la data de 9 decembrie 2021, deputații au aprobat cererea de demisie depusă de Natalia Moloșag.

Violeta Gaşiţoi, absolventă a Universității de Stat Alecu Russo din Bălți, facultatea de drept, a făcut studii de masterat ULIM. Din 2003, a activat în calitate de jurist la biroul de avocați, apărător al drepturilor omului. Recent, a făcut studii și în SUA Sacramento în domeniul justiției mai exact, Administration of Justice, ARC Sacramento. Actualmente este avocată și, fiind stabilită cu traiul în SUA, oferă consultanță diasporei modovenești. Pe parcursul carierei sale de avocată în Republica Moldova, Violeta Gaşiţoi s-a remarcat prin implicarea în diferite proiecte ce țin de combaterea violenței domestice, apărarea drepturilor femeilor și copiilor. A acordat asistență juridică și a reprezentat în instanță, inclusiv la CEDO, victimele violenței domestice. A militat pentru o justiție corectă și respectarea deontologiei în avocatură.

Teodor Cârnaţ este profesor universitar, doctor habilitat în drept, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, desemnat din rândul profesorilor de drept. Înainte de a ajunge în CSM, Cârnaț a fost consilier municipal în Chișinău. Deși a fost ales pe listele PL în 2011, a părăsit fracțiunea în februarie 2012. A fost director al Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului și este căsătorit cu fiica lui Ștefan Urâtu, președintele Comitetului Helsinki. Este tată a nouă copii. Teodor Cârnaţ este cel mai bogat dintre candidații înscriși în cursa pentru funcția de avocat al poporului, acesta fiind milionar și proprietarul unui imobil de lux de peste 230 de metri pătrați, fiind vecin cu fostul președinte al Curții Constituționale, Mihai Poalelungi, și cu ex-directorul SIS, Artur Reşetnicov. Teodor Cârnaţ a candidat la mai multe funcții publice, fără succes, printre care la funcţia de primar al municipiului Chișinău și judecător în Curtea Constituțională.

Evghenii Goloșceapov este membru al Consiliului pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității și directorul departamentului advocacy al asociației obștești Inițiativa Pozitivă. A absolvit Facultatea de Drept a USM și Institutul de Instruire Continuă. Este doctorand la catedra Științe Politice a USM. Este absolvent al Cursului Internaţional Avansat în domeniul drepturilor omului al Fundației Helsinki din Polonia. A fost coordonator de programe Justiție și drepturile omului din cadrul UNDP. În trecut, director al organizației Amnesty International Moldova. Este cunoscut publicului larg ca militant pentru drepturile omului și combaterea torturii.

Ilie Rotaru - avocat în cabinetul individual Baroul Iași, Baroul Avocaților din Republica Moldova, conferențiar universitar la catedra drept privat a Universității de Studii Europene din Republica Moldova. El a fost șef al direcției juridice a Ministerului Privatizării al Republicii Moldova. A activat ca colaborator științific la Academia de Științe a Republicii Moldova, Institutul de Filosofic și Drept, secția drept. El este lector universitar, catedra drept a Universității Pedagogice din Chișinău.

Emanoil Ploșnița și-a început cariera la Procuratura sectorului Centru din Chișinău și a ajuns mai apoi la funcția de procuror-adjunct la Procuratura sectorului Buiucani. El a deținut funcția membru al Consiliului Uniunii Avocaților, fiind vicepreședinte al Comisiei de licențiere. Din 2017 până în prezent deține funcția de președinte al Uniunii Avocaților.

Ceslav Panico este vice-director al Institutului de Reforme Penale. El este responsabil de domeniile anti-tortură, asistență judiciară primară, instituții penitenciare și probațiune. Panico este membru al Consiliului Civil privind monitorizarea Centrului Naţional Anticorupţie, membru al Consiliului pentru prevenirea torturii. El a fost licențiat în drept la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, în 2007. A urmat masterul la Universitatea de Stat din Moldova. 

Alexandru Zubco este șef al Secției prevenirea torturii în cadrul Oficiului Avocatul Poporului. Acesta a studiat la Universitatea Perspectiva din Chișinău. 

 

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal