
Anul 2022, mai scump și fără o soluție pentru datoria la gaze naturale. Ce perspective văd experții în sectorul energetic
Criza energetică din a doua jumătate a anului 2021 a marcat teribil consumatorii de gaze din Republica Moldova. Anul 2022 va oferi o dimensiune temporală unor procese dureroase și complicate de căutare a unui nou echilibru între prețurile internaționale și prețul local la energia consumată, între schimbările din acest sector și impactul global al crizei, sub răspunderea decidenților politici. Cel puțin, asta menționează expertul în politici de energie IDIS „Viitorul”, Ion Munteanu în publicația Predicții 2022.
・
Potrivit expertului, în anul 2020 vor avea loc câteva evoluții notabile. Printre acestea, Ion Munteanu punctează că va fi deschis biroul secretariatului comunității energetice la Chișinău pentru a consolida competența și capacitatea instituțională a autorităților executive și regulatorii.
Totodată, va fi făcut un audit public extern în activitatea SA Moldovagaz cu scopul de a raporta asupra modului în care au fost acumulate datoriile de către această companie în care RM deține 34,4% dintre acțiuni.
„Un rol important în deescaladarea crizei energetice va aparține partenerilor externi, dar și calității în comunicarea publică pe subiectele sensibile pentru cetățeni, industrii locale, societatea civilă, în condiții de transparență și încredere. Un rol cheie la implementarea agendei energetice îl vor avea acțiunile partenerilor externi în raport cu nevoile de dezvoltare ale Republicii Moldova”, este de părere Munteanu.
Anul 2022, mai scump
Cele mai grave presiuni în sectorul energetic se așteaptă a fi răspunsul la creșterea prețului gazelor naturale.
„Prețul dublu obținut în octombrie din partea concernului SAD Gazprom va fi imposibil de menținut. Nu credem că prețul de procurare al gazelor va scădea suficient de mult încât să compenseze devierile financiare înregistrate de către furnizorul de gaze naturale în lunile noiembrie 2021 — ianuarie 2022 iar acest fapt ar putea impune furnizorul să solicite o nouă creștere de prețuri din partea ANRE”, explică acesta.
Expertul consideră că se va încerca evitarea situației din noiembrie 2021, în care SA Moldovagaz nu a dispus de resursele financiare proprii pentru a achita volumul de gaze naturale consumat în timp util, riscând deconectarea Republicii Moldova de la singura sursă de gaz existentă în acest moment.
Creșterea exponențială de prețuri la gazele naturale vor genera scumpiri de produse în lanț, în particular aceasta va influența produsele de consum zilnic și materialele de construcție, susține Ion munteanu.
Estimăm că din anul 2022 și până în 2025, ponderea energiei electrice regenerabile în consumul total de energie electrică va crește cu 20% în RM.
Ion Munteanu, expert în politici energetice
Autor:
„Majorarea prețurilor la principalele resurse energetice va stimula căutarea de investiții în proiecte de eficiență energetică, atât în sectorul public, cât și în cel privat. O prioritate în anul 2022 ține de sporirea capacității de producție a energiei regenerabile, urmând ca autoritățile competente să acorde statut de „producători eligibili” viitorilor producători în domeniul regenerabil și să aprobe tarifele pentru generarea energiei electrice”, afirmă el.
Datoria pentru gaze naturale
Un alt eveniment despre care vorbește expertul ține de auditarea datoriei pentru gazele naturale, acumulată de malul drept și elaborarea unui plan de rambursare eșalonată a datoriilor.
„Este nerealist obiectivul de a se ajunge la o rezolvare satisfăcătoare a problemei date în termenii stabiliți. Astfel, părțile implicate în această discuție nu vor ajunge la o soluție în privința datoriei „odioase”, adică nerecunoscute de către autori Republicii Moldova ca fiind o datorie legală, respectiv termenul pentru clarificarea acestui subiect să fie extins”, punctează Munteanu.
Expertul este ferm convins că actuala criză energetică va determina numeroase schimbări în structura consumului de energie, care vor încerca să identifice noi soluții de asigurare a energiei, alternative viabile pentru gaze naturale de import.
„La nivel de politici, previzionăm apariția unor convergențe pe domeniul schimbării climatice și evoluțiile recente de pe piața energetică a Republicii Moldova. Astfel, chiar și fără mari stimulente din partea decidenților politici, businessul se va orienta tot mai mult spre surse alternative/ regenerabile, urmând ca tendință aspirațiile exprimate de către UE”.
Analiza se regăsește în publicația „Predicții 2022”. Aceasta conține analiza mai multor tendințe și perspective ale anului curent.