
Tensiunile din Ucraina, în presa internațională. Cum este tratat subiectul și cum sunt puse accentele de diverse publicații
Situația din Ucraina este discutată la scară largă atât în birourile marilor lideri ai lumii, cât și în presa internațională. Jurnaliștii AGORA au analizat modul în care este tratat acest subiect, dar și felul în care sunt puse accentele de diverse surse.
・
Reuters: Kremlinul privește cu mare îngrijorare acțiunile SUA asupra Ucrainei
Reuters scrie că Rusia a declarat că urmărește cu mare îngrijorare cum Statele Unite au pus 8.500 de militari în alertă pentru a fi gata să se desfășoare în Europa în cazul în care criza din Ucraina va escalada.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a acuzat Washingtonul că a alimentat tensiunile asupra Ucrainei.
Lenta.ru: Trupele ruse au desfășurat exerciții în Transnistria
Publicația rusă lenta.ru anunță că grupul operațional al trupelor ruse din Transnistria a desfășurat exerciții privind pregătirea pentru luptă.
„În cadrul instruirii s-au realizat acțiuni de primire a armelor și echipamentelor, pregătirea echipamentelor pentru părăsirea flotei de vehicule de luptă și deplasarea în zone de concentrare, unde, la rândul lor, s-a acordat atenție principală problemelor de camuflaj, echipare de tragere, poziții și pregătirea echipamentului pentru marș”, a declarat serviciului de presă.
Euronews: SUA pune trupele în alertă pentru a desfășura în Europa, în timp ce aliații Ucrainei analizează opțiunile
Euronews notează că „la îndrumarea președintelui Biden, Pentagonul pune aproximativ 8.500 de militari din SUA în alertă sporită pentru o potențială desfășurare în Europa, pe fondul temerilor tot mai mari cu privire la o posibilă mișcare militară rusă asupra Ucrainei”.

Sursa îl citează pe Secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, care a declarat că nu s-au luat decizii finale cu privire la desfășurare:
„Acest lucru se va întâmpla numai dacă alianța NATO va decide să activeze o forță de răspuns rapid „sau dacă se dezvoltă alte situații”.
RIA Novosti: Biden spune că s-ar putea decide în curând să trimită trupe în Europa
Agenția de presă RIA Novosti, apropiată Kremlinului, notează că președintele american Joe Biden a declarat că ar putea decide în curând să trimită o parte din forțele americane în Europa, puse în alertă maximă pe fondul tensiunilor din jurul Ucrainei.
Sursa citată mai notează că 8,5 mii de soldați au primit ordin să fie gata să fie transferați de la bazele lor din Statele Unite pentru a întări flancul estic al NATO.
EFE.com: SUA pun 8.500 de militari în alertă pe fondul creșterii tensiunilor cu Rusia din cauza Ucrainei
Aceeași informație este prezentată și de publicația EFE, care precizează că SUA intenționează să folosească unitățile alertate, sau orice alte unități, în operațiuni de luptă pentru a ajuta Ucraina să respingă un atac rusesc.
Contextul situației...
În luna decembrie 2021, Rusia a fost acuzată că a mobilizat aproximativ 100.000 de militari în apropierea frontierelor Ucrainei. Administraţia de la Kiev se teme de o invazie sau de o lovitură de stat. Ceva mai devreme, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin le-a transmis americanilor că dorește ca NATO să nu se extindă în estul Europei.
Tot în acea perioadă, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat în parlamentul de la Kiev că nu exclude posibilitatea unui atac din partea Federaţiei Ruse la sfârşitul lunii ianuarie, indicând că numărul efectivelor comasate de Rusia în apropierea frontierelor cu Ucraina este de 94.000 de persoane.
Ucraina şi aliaţii săi din NATO au tras un semnal de alarmă cu privire la concentrarea de trupe şi echipamente militare ruseşti în apropiere de frontierele Rusiei cu Ucraina în acest an, ceea ce provoacă îngrijorări că ostilităţile aflate în stare latentă în Donbas, în estul Ucrainei, ar putea degenera într-un război deschis.
Ulterior, vice-ministrul rus de externe Serghei Riabkov, negociatorul șef al Moscovei la discuțiile cu SUA pe probleme de securitate, a declarat că el nu crede că există riscul ca un război pe scară largă să înceapă în Europa sau în altă parte, dând asigurări că Moscova nu are planuri să atace, să lovească sau să invadeze Ucraina, în pofida concentrării importante de trupe în apropiere de frontiera ucraineană.
Precizăm că Rusia a transferat trupe în Belarus înainte ca Minskul să anunțe exerciții comune preconizate pentru luna viitoare, pe fondul temerilor că Moscova s-ar putea pregăti pentru o nouă ofensivă militară împotriva Ucrainei. Moscova neagă planurile de a lansa un atac.
Washingtonul a calificat drept „îngrijorătoare” exercițiile militare comune între Rusia și Belarus, anunțate să se desfășoare între 10 și 20 februarie, pe fondul temerilor privind o ipotetică invazie rusă în Ucraina, notează EFE.
„Nu încetez să repet că suntem deschiși dialogului, că suntem pentru o soluție politică. Și o spun din nou”, a afirmat vice-ministrul rus de externe.
Diplomatul rus a insistat că Moscova „nu face nimic care să amenințe securitatea Ucrainei”. „Noi nu efectuăm decât manevre și transferăm trupe pe propriul teritoriu. Și vom face asta în continuare”, a spus Riabkov.
Moscova se așteaptă să primească de la SUA și NATO garanții obligatorii din punct de vedere juridic că extinderea Alianței Nord-Atlantice nu va continua, a declarat vice-ministrul rus.