CNA solicită Consiliului raional Orhei să explice decizia privind prezența fizică a elevilor la ore (VIDEO)

CNA solicită Consiliului raional Orhei să explice decizia privind prezența fizică a elevilor la ore (VIDEO)

Președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu a anunțat că în dimineața zilei de 25 ianuarie a primit o scrisoare de la Centrul Național Anticorupție (CNA) în care se solicită explicarea deciziei Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică a raionului Orhei de a continua procesul educațional cu prezență fizică, asta deși autoritățile de la Chișinău au insistat pe revenirea elevilor în online. 

„Se întâmplă ceea ce am intuit. Guvernarea a pus tunurile pe noi și vrea să se răzbune din simplu motiv că am dorit să apărăm drepturile copiilor noștri. În această dimineață am primit o înștiințare, așteptată zic eu, din partea CNA în care mi se cere socoteală pentru decizia CESP Orhei. Mai mult, se cere să prezentăm detalii în legătură cu această decizie în termeni restrânși. Această scrisoare și acest gest al guvernării îl considerăm drept o tentativă evidentă de a pune presiune pe noi, de a ne închide gurile și de ne face să dăm înapoi ca decizia noastră de a lăsa școlile deschise să eșueze. Reiterez poziția Consulului raional Orhei că această decizie este legală din punctul nostru de vedere, ne bazăm exact pe buchia legii în vigoare, deși nu credem că sunt motive să fim urmăriți și presați de structurile de hotărâre ale statului. Dacă această guvernare a ajuns să vadă în decizia noastră care apără drepturile fundamentale al copiilor noștri la educație, un act de corupție atunci am ajuns mai rău decât credeam. Oricum nu vom ceda, vom lupta până vom obține dreptatea”, a declarat Dinu Țurcanu într-un mesaj video.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=476&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fraionulorhei%2Fvideos%2F672416597445600%2F&show_text=false&width=267&t=0

Publicitate

Amintim că, școlile din raionul Orhei, singurele din țară, au organizat astăzi lecții cu prezența fizică.

Luni, 24 ianuarie, Inspectoratul General al Poliției a inițiat o procedură de investigație în privința acțiunilor Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică a raionului Orhei. În urma vizitelor de monitorizare realizate de angajații IGP, s-a constatat că din 47 de instituții de învățământ din raionul Orhei-contrar prevederilor CNESP, 45 de instituții activează cu prezența fizică și doar 2 dintre acestea în regim online.

AGORA precizează că în pofida ultimei hotărâri a Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică (CNESP), prin care instituțiile de învățământ trec pentru două săptămâni la regim online și se interzic orice festivități, Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a raionului Orhei a decis că școlile vor activa cu prezența fizică a elevilor și cadrelor didactice, iar organizarea nunților și cumetriilor nu este interzisă.

La data de 20 ianuarie ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a declarat că R. Moldova intră în Cod Roșu, iar una dintre restricțiile esențiale luate de autorități este trecerea studiilor în regim online pentru toate școlile din țară pentru o perioadă de două săptămâni.

De asemenea, decizia CNESP prevedea că se sistează organizarea de evenimente private: nunţi, botezuri, mese de pomenire, mese festive, activitatea zonelor de agrement şi parcurilor de distracţie, activităţile din incinta cluburilor de noapte şi ringurilor de dans.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal