Recomandările din avizul Comisiei de la Veneția din decembrie 2021 vor fi implementate în legea cu privire la procuratură, susține ministrul justiției

Recomandările din avizul Comisiei de la Veneția din decembrie 2021 vor fi implementate în legea cu privire la procuratură, susține ministrul justiției

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco susține că procedura de evaluare a actualului procuror general suspendat, Alexandr Stoianoglo, urmează să se încheie cu un raport, în baza căruia Consiliul Superior al Procurorilor va lua decizia corespunzătoare. Mai mult, acesta susține că săptămâna aceasta va prezenta un proiect de lege care are scopul de a armoniza legea cu privire la Procuratură cu recomandările Comisiei de la Veneția.

„S-a schimbat, un pic nuanțele, eu cred că evaluarea trebuie să se finalizeze, să existe un raport, ulterior deja urmează să decidă aceeași instituție care au dreptul de decizie și în conformitate cu prevederile legale, ajustate la recomandările Comisiei de la Veneția. La moment legea spune că evaluarea se soldează cu un raport, este CSP care ia o anumită decizie, dacă e un calificativ nesatisfăcător, atunci poate propune demiterea, dacă e bine/foarte bine, atunci se dă premiu, medalie ceva”, a declarat Litvinenco în cadrul emisiunii „Puterea a patra”.

Litvinenco susține că avizul Comisiei de la Veneția va fi implementat de către autorități în legislația națională „ca literă și spirit”, urmând să prezinte în această săptămână un proiect de lege care să ajusteze legislația cu avizul Comisiei de la Veneția din decembrie 2021.

Publicitate

„Comisia de la Veneția nu a zis că evaluarea nu e posibilă în raport cu procurorul general, ci a formulat anumite observații în aplicarea criteriilor de evaluare stabilite de Consiliul Superior al Procurorilor în baza legii din august 2021, în raport cu o persoană numită în noiembrie 2019. Eu cred că Comisia trebuie să finalizeze această evaluare și să prezinte niște concluzii, mai departe ce va face CSP, urmează să decidă la momentul potrivit”, a menționat ministrul justiției.

Oficialul a precizat că a transmis varianta proiectului de lege menționat, în adresa Consiliului Europei. Potrivit lui Litvinenco, noua variantă a Legii Procuraturii ar urma să readucă Procurorul General în cadrul CSP, dar fără ca acesta să poată participa la procedura de vot în cazul chestiunilor ce țin de cariera procurorilor. O altă soluție menționată de Comisia de la Veneția, este ca legea să prevadă expres criteriile de evaluare.

Anterior, Comisia de la Veneția a criticat modul în care au fost promovate modificările la Legea Procuraturii, afirmând în Avizul emis, că sunt lipsite de transparență și predictibilitate. O atenție a fost acordată și procedurii de evaluare a Procurorului General dar și a componenței Consiliului Superior al Procurorilor (CSP)

Amintim că, magistrata Lidia Bulgac, fostă președintă interimară a Curții de Apel Chișinău, a fost desemnată în cadrul Comisiei de către Consiliul Superior al Magistraturii. Ulterior aceasta a anunțat că se retrage din cadrul Comisiei, solicitând revocarea sa din funcție.

Și anterior au survenit modificări în componența Comisiei de evaluare a lui Stoianoglo. Experta anticorupție din România, Mariana Alexandru nu a primit acceptul Parchetului de la București pentru a face parte din Comisia de evaluare a șefului suspendat al PG, Alexandru Stoianoglo.

Amintim că CSP a votat la 23 noiembrie curent componența Comisiei de evaluare a performanțelor procurorului suspendat Alexandr Stoianoglo.

Comisia este constituită din cinci membri, dintre care unul este propus de președinta Maia Sandu, unul de Ministerul Justiţiei, unul de Consiliul Superior al Magistraturii, unul de Consiliul Superior al Procurorilor și unul de procurorul general.

Astfel, membrii au fost propuși după cum urmează, Drago Kos - președinta Maia Sandu, Angela Popil - Ministerul Justiției, Lidia Bulgac - Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), fosta procuroră DNA din România, Mariana Alexandru - CSP și Ion Matușenco - procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo.

La 4 noiembrie, Maia Sandu a trimis o solicitare CSP-ului de a evalua performanțele lui Alexandr Stoianoglo.

La 2 decembrie, CSP a respins cererea lui Alexandr Stoianoglo cu privire la suspendarea procedurii de evaluare a performanțelor sale.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal