Gunoiștea de la Țînțăreni - „teren de aur” sau „fruct oprit”? (VIDEO)

Gunoiștea de la Țînțăreni - „teren de aur” sau „fruct oprit”? (VIDEO)

Groapa de gunoi de la Țînțăreni ar putea deveni un lux pentru locuitorii orașului Anenii-Noi. La finalul anului trecut a fost semnat un document care permite accesul pe teritoriul gropii de gunoi doar a mașinilor autorizate de Consiliul local Țînțăreni. Vicepreședintele raionului Anenii-Noi, Octavian Zelenski, spune că îngrădirea accesului mașinilor care transportă deșeurile se poate transforma într-o criză, întrucât alte terenuri autorizate pentru depozitarea gunoiului nu există în acest raion.

„Problema a apărut acum, recent, la 27 decembrie 2021, când acordul anual între Primăria Țînțăreni și Primăria Chișinău a fost reînnoit, iar în acordul bilateral a apărut o stipulare interesantă și inexplicabilă: accesul la gunoiște a altor primării decât Chișinău se va foace doar cu acordul scris al APL-ului de la Țînțăreni”, a declarat Zelenski.

Publicitate

Vicepreședintele raionului Anenii Noi spune că problema deșeurilor poate deveni una cu adevărat gravă, deoarece nu sunt alternative:

„În situația în care orașul Anenii Noi nu are un poligon de deșeuri, va fi nevoit să stocheze gunoiului undeva, neautorizat, pe o margine de deal, așa cum se face în toată republica. Ne-ar părea foarte rău”.

Funcționarul adaugă că autoritățile raionale sunt dispuse să analizeze potențialele condiții înaintate de Consiliul local Țînțăreni. 

„Tacit, Primăria orașului încă evacuează deșeurile la gunoiștea Țînțăreni, dar deja au apărut locuitori ai satului cu proteste. Au încercat să oprească mașinile care evacuează”, a spus Zelenski.

Vicepreședintele mai spune că actualul comportament al Consiliului Raional Țînțăreni creează impresia unei răzbunări personale:

„Sperăm să avem toată deschiderea din partea APL-ului de la Țînțăreni, în caz contrar, ca și Consiliu Raionale, ne vom simți nevoiți să ne adresăm către Guvern pentru revenirea la subiectul declarării de utilitate publică a acestui poligon. Altfel el devine subiect de șantaj. Ca administrație raională, ne îngrijorează sub aspectul transparenței. Dacă a apărut stipularea cu acordul Consiliului Local Țînțăreni, să ni se dea tuturor o listă cu lucruri pe care trebuie să le facem. Mă refer la o listă realistă, pe care dacă o putem îndeplini avem sau nu avem acces la gunoiște”.

Am încercat să discutăm la telefon cu reprezentanții APL de la Țînțăreni, dar până la ora publicării materialului apelurile noastre au fost ignorate.

Pe 28 decembrie 2021, contractul ce asigură depozitarea gunoiului de pe teritoriul municipiului Chișinău la poligonul din Țînțăreni a fost prelungit pentru o perioadă de trei ani. Noile condiții ale acordului prevăd investiții anuale de circa 25 de milioane de lei în proiecte de dezvoltare a satului.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal