Polemici la CSP, după ce Grigoriu a contestat refuzul urmăririi penale pe numele lui Stoianoglo privind expulzarea profesorilor turci

Polemici la CSP, după ce Grigoriu a contestat refuzul urmăririi penale pe numele lui Stoianoglo privind expulzarea profesorilor turci

Fosta deputată a Platformei Demnitate și Adevăr, Inga Grigoriu, a contestat la Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) ordonanța de refuz a procurorului anticorupție Andrei Balan de a porni o urmărire penală pe numele procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo în dosarul privind expulzarea profesorilor turci.

Însă, cererea a fost redirecționată către conducerea PA, dat fiind faptul că conform legii, CSP nu este organul competent pentru a examina astfel de cereri. Decizia, însă, a fost luată după o serie de polemici între ministrul Justiției Sergiu Litvinenco și membrul CSP Eduard Varzar, care anterior a deținut funcția de șef-adjunct al PA.

Sergiu Litvinenco: Cererea este întemeiată.

Publicitate

Eduard Varzar: Îmi cer scuze, dar nu cred că este cazul să intrăm pe fondul plângerii respective, or punem în discuție pentru a fi trimisă după competență. Am putea intra pe fond dacă decidem că CSP are competența să examineze. Nu aș vrea cumva ca discuțiile noastre să influențeze decizia procurorului-șef al PA.

Sergiu Litvinenco: Care este solicitarea doamnei Grigoriu?

Eduard Varzar: De a examina această cerere.

Sergiu Litvinenco: În ordinea controlului ierarhic?

Eduard Varzar: În ordinea Codului de procedură penală, care nu are norme care să atribuie CSP-ului astfel de atribuții, de a efectua controlul legalității actelor de urmărire penală ale procurorului. De aceea, nu cred că trebuie să ne depășim competența și să determinăm o soluție.

La data de 18 noiembrie 2021, CSP a adoptat hotărârea prin care procurorul Andrei Balan a fost desemnat să investigheze sesizarea depusă de către Inga Grigoriu, privind acțiunile lui Alexandr Stoianoglo și pedeapsa cu care s-a ales fostul director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS) Vasile Botnari.

Ulterior, la 19 decembrie 2021, procurorul care a fost desemnat de CSP a refuzat pornirea urmăririi penale, din motiv că probele administrate nu confirmă faptul săvârșirii următoarelor infracțiuni: amestecul în înfăptuirea justiției și în urmărirea penală, abuzul de serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu.

Din momentul în care a luat cunoștință cu refuzul procurorului, Inga Grigoriu a avut la dispoziție 15 zile pentru a contesta decizia cu plângere procurorului ierarhic superior.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal