O rachetă SpaceX, lansată în 2015 și scăpată de sub control, va lovi luna. Coliziunea ar putea avea loc în martie

O rachetă SpaceX, lansată în 2015 și scăpată de sub control, va lovi luna. Coliziunea ar putea avea loc în martie

O rachetă SpaceX se află pe un curs de coliziune cu luna, după ce a petrecut aproape șapte ani zburând prin spațiu, spun experții. Racheta a fost lansată inițial din Florida, în februarie 2015, ca parte a unei misiuni interplanetare, scrie The Guardian, citat de Digi24

Însă, după ce a finalizat o ardere lungă a motoarelor sale și a trimis Observatorul climatic din spațiul cosmic profund al NOAA în drumul său spre așa-numitul punct Lagrange - o poziție neutră din punct de vedere gravitațional de patru ori mai departe decât Luna și în linie directă cu Soarele - a doua treaptă a rachetei a fost abandonată.

În acest stadiu, racheta se află la o înălțime suficient de mare și nu mai are suficient combustibil pentru a reveni în atmosfera terestră, dar, de asemenea, nu are energia necesară pentru a scăpa de gravitația sistemului Pământ-Lună, a explicat meteorologul Eric Berge. 

Publicitate

Observatorii spațiali cred că racheta este pe cale să se intersecteze cu Luna la o viteză de aproximativ 2,58 km/s în câteva săptămâni.

Bill Gray, care lucrează la un software pentru urmărirea obiectelor din apropierea Pământului, a declarat că este foarte probabil ca partea superioară a rachetei Falcon 9 să lovească partea îndepărtată a Lunii, în apropierea ecuatorului, pe 4 martie, scrie Mediafax.

Locul exact în care va lovi racheta rămâne neclar din cauza efectului imprevizibil al luminii solare care „împinge" asupra rachetei și a „ambiguității în măsurarea perioadelor de rotație", care ar putea modifica ușor orbita acesteia.

„Aceste efecte imprevizibile sunt foarte mici. Dar ele se vor acumula de acum și până pe 4 martie", a scris Gray, adăugând că sunt necesare observații suplimentare pentru a preciza momentul și locul impactului.

În ceea ce privește posibilitatea ca ciocnirea să poată fi observată de pe Pământ, Gray spune că, probabil, va trece neobservată.

„Cea mai mare parte a Lunii este în cale şi, chiar dacă ar fi pe partea apropiată, impactul are loc la câteva zile după Luna Nouă".

Cu toate acestea, pasionații de spațiu consideră că impactul ar putea furniza date valoroase. Berger crede că evenimentul va permite observarea materialului de subsuprafaţă ejectat de lovitura rachetei, în timp ce Gray anunță că „susţine un impact lunar".

„Ştim deja ce se întâmplă atunci când un corp loveşte Pământul; nu sunt prea multe de învăţat din asta", a spus el.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal