Prim-ministra Natalia Gavrilița a anunțat miercuri, 26 ianuarie, că Guvernul va menține actualul mecanism de compensații la gazele naturale a consumatorilor casnici, indiferent de decizia pe care o va lua ANRE în ce privește solicitarea MoldovaGaz. În același timp, șefa executivului a îndemnat cetățenii să consume până la 150 de metri cubi de gaze naturale „pentru a menține factura cât mai mică”. Totodată, Gavrilița a anunțat că Guvernul lucrează la un mecanism de compensare a facturilor la gaze naturale și pentru unii agenți economici, în special întreprinderile mici și mijlocii.
„Am avut o ședință împreună cu câțiva colegi din Guvern, am făcut calcule ca să vedem dacă ne putem permite noi compensații, în acest context vin cu un mesaj către cetățeni: indiferent de decizia ANRE, fie că acceptă prețul propus, fie că acceptă o creștere mai mică a tarifelor, pentru consumatorii casnici tariful pentru primii 150 metri cubi consumați nu se va schimba, tariful în februarie și martie pentru primii 150 metri cubi, consumați nu va crește, vom rămâne la mecanismul de 6,8 lei pentru 50 metri cub iar următorii 100 metri cubi vor costa 7,9 lei până la 150 metri cubi compensați”, a declarat șefa executivului.
Aceasta a făcut un apel către cetățeni, îndemnând la un consum cât mai rațional a gazului natural, în limita celor 150 de metri cubi de gaze naturale care sunt compensate de Guvern.
„Eu știu că cetățenii fac economie de agent termic și îi rog să țină cont în continuare de acest program și să depună efort să nu consume mai mult de 150 metri cubi pentru a menține factura ma mică”, a adăugat Gavrilița.
Prim-ministra a anunțat că Guvernul lucrează la un mecanism de compensare a facturilor la gaze naturale pentru unii agenți economici, în special fiind vorba despre întreprinderile mici și mijlocii.
„Am decis că vom veni cu programe de compensații și pentru anumiți agenți economici, referitor la aceste compensații avem în lucru mai multe scenarii care urmează să fie discutate cu reprezentanții agenților economici, cu asociațiile de business, ceea ce pot spune la moment este că Guvernul va lua în considerare opțiuni de susținere a întreprinderilor consumatoare de gaz, care produc bunuri de primă necesitate, pâine, lapte, alte alimente și companiile mici și mijlocii”, a precizat Gavrilița.
Vineri, 21 ianuarie, MoldovaGaz a anunțat că a expediat către ANRE solicitarea de majorare a tarifului la gazele naturale.
Ultima majorare a tarifului la gaze naturale a fost efectuată la 9 noiembrie 2021, atunci când ANRE a stabilit un tarif provizoriu de 10 lei și 26 bani pentru un metru cub. Ulterior, la 24 decembrie 2021, ANRE a emis o nouă decizie prin care a stabilit noul tarif de 10 lei și 19 bani pentru un metru cub.
Amintim că, joi, 20 ianuarie, starea de urgență la nivel național a fost aprobată de Parlament, cu voturile a 58 de deputați, pentru o perioadă de 60 de zile. Potrivit prim-ministrei Natalia Gavrilița, măsura a fost necesară pentru amânarea plății taxei pe valoare adăugată datorată de Moldovagaz statului și pentru a oferi Guvernului instrumentele legale necesare în vederea achitării restanțelor MoldovaGaz către Gazprom.
Vezi și aceste știri

Partidul Șor vrea să demită Guvernul Gavrilița. Deputații fracțiunii mizează pe susținerea BCS

Vor reveni școlile la regimul online? Gavrilița: Gradul de alertă nu este suficient în lumina acestei contagiozități
