
Timpul trece și istoria se schimbă. Oamenii nu-și mai amintesc cum și de ce s-a întâmplat ceva. Într-o bună zi, un eveniment istoric dureros devine doar o notă de subsol în cronicile unui stat. Asta e și soarta celui de-Al Doilea Război Mondial – cel mai sângeros război din istoria omenirii, în care au murit 85 de milioane de oameni și care a schimbat destinul tuturor celorlalți. E o întrebarea grea la mijloc: ar trebui să ne construim viitorul și identitatea pe temelia unei comemorări continue a trecutului sau, într-un mod conștient, ar trebui să renunțăm la asta. Unele societăți continuă să comemoreze, să blameze și să deplângă. Altele iartă, uită și merg mai departe. Nu există un răspuns clar la întrebarea ce model funcționează mai bine.
Văzând consecințele distructive ale celui de-Al Doilea Război Mondial și ale altor războaie mari și mici, mințile luminate ne-au preîntâmpinat că ura n-aduce decât mai multă ură și suferință. Din păcate, lumea rareori învață din istorie, iar oamenii și politicienii nu pleacă prea des urechea la argumente umaniste. În timp ce florile se ofileau încet pe mormintele victimelor războiului mondial fără sens, așa-zișii ciobani politici deja instigau la noi conflicte. Aceeași istorie se repeta iar și iar. Astăzi, după aproape un secol de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, ne amintim de generații de instigatori la ură care au jucat, continuu, cartea urii pentru a ne atrage în dezbateri istorice inutile. De parcă răspunsul la întrebarea cine se face vinovat le-ar oferi o a doua șansă tuturor celor care au rămas zăcând pe câmpurile de luptă.
În acest articol ne propunem să discutăm o chestiune ce conectează istoria cu modernitatea. Întrebarea pe care o vom lansa îi deranjează pe mulți tineri născuți în valori moderne și liberare, care nu au trăit experiența unui război și a unei uri ideologice, dar care sunt constant învățați că sunt datori să comemoreze și să-și aducă aminte războiul, fiind preveniți să fie precauți în fața unor dușmani permanenți. Așadar, ne întrebăm cum putem construi un viitor al societăților noastre, bazat pe valori umanitare cum ar fi iubirea și respectul pentru alte națiuni, fără a fi, în același timp, acuzați că nu aducem un omagiu victimelor trecutului?
Un război – puncte de vedere cu multe substraturi
Cum să schimbăm practica de comemorare pentru a consolida identitatea națională, a promova respectul și pacea?
Poți face diferența
Dacă îți iei un abonament cu doar 48 lei pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent.
Vezi și aceste știri
Advertoriale

Lansarea proiectului „Clean technology innovation programme for SMEs and start-ups in the Republic of Moldova (GCIP Moldova)”

Maib continuă să primească plata pentru serviciile Orange și Moldcell cu 0 lei comision la terminalele de autoservire maib
