Procuratura Anticorupție a venit cu mai multe precizări referitoare la perchezițiile efectuate la reprezentanții Autorității Naționale de Integritate (ANI), în dimineața zilei de joi, 27 ianuarie curent. Potrivit oamenilor legii, președinta ANI și angajata instituției sunt cercetate pentru faptul că, depășind atribuțiile de serviciu, au cauzat prin acțiunilor lor un prejudiciu instituției publice în valoarea totală de 126.570 lei
„Într-un caz, președinta ANI și angajata instituției sunt cercetate pentru că ar fi achitat servicii în valoare de 29 570 lei pentru lucrări de vopsire a automobilelor deși contractul încheiat între ANI și agentul economic nu includea astfel de servicii. Într-un alt caz, persoanele sunt cercetate pentru că, acționând contrar atribuțiilor de serviciu, în timp scurt după ce de către un agent economic contractat a fost efectuată reparația și instalarea ușilor în edificiul ANI, din motivul că nu le-a plăcut caracteristicile ușilor, contrar prevederilor legale au contractat un alt agent economic de la care au cumpărat alte 7 uși în valoare de 97 000 lei”, se menționează în comunicatul instituției.
Astfel, în scopul acumulării probatoriului necesar, procurorii anticorupție au efectuat percheziții la domiciliul președintei ANI, în automobilul de serviciu și automobilul personal al acesteia, precum și în biroul de serviciu din incinta ANI. De asemenea, perchezițiile au avut loc la domiciliul angajatei ANI și în două birouri de serviciu utilizate de aceasta din incinta ANI, precum și la sediul celor doi agenți economici cu care au fost încheiate contractele.
„În rezultatul perchezițiilor efectuate au fost ridicate telefoane, calculatoare, documente, agende și alte înscrisuri, care urmează să fie cercetate de către procurori și să le dea o apreciere asupra relevanței probatorii a acestora pe cazul investigat”, se arată în comunicat.
Procuratura Anticorupție precizează că în cadrul acestei cauze penale nu au fost reținute careva persoane, însă președintei și angajatei ANI li-au fost înmânate citații, pentru a se prezenta la data de 1 februarie 2022, pentru a fi audiate în calitate de bănuiți în săvârșirea infracțiunii enunțate supra.
„Totodată, Procuratura reiterează că, acțiunile de urmărire penală desfășurate astăzi de către procurorii anticorupție nu au nici o legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu de către reprezentanții ANI în procesul de control al averilor și intereselor personale ale persoanelor publice”, au declarat reprezentanții instituției.
Precizăm că în dimineața zilei de joi, 27 ianuarie, oamenii legii au descins cu percheziții la domiciliul șefei ANI. Ulterior, instituția a venit cu un comunicat de presă în care a precizat că în privința lui Antoci nu au fost formulate anumite acuzații.
Amintim că, anterior, Rodica Antoci, spunea că atât ea, cât și soțul ei au fost ținta unor atacuri publice în ultima perioadă, fiind chiar și amenințați din cauza activității pe care o desfășoară la ANI.
Șefa ANI a spus că s-a adresat Serviciului de Informații și Securitate (SIS) ca să ia atitudine, întrucât sunt vizați soțul, copii și bunurile sale personale.
Vezi și aceste știri

Ministerul Justiției a selectat doar un membru în Consiliul de Integritate al ANI. Va fi desfășurat un nou concurs

Un inspector de integritate constată: Regimul juridic al incompatibilităţilor în cazul lui Dodon și Carp nu s-a încălcat. ANI se disociază temporar de decizii
