
România: O formațiune politică este condamnată pentru presiuni la adresa mass-mediei după ce a făcut o listă a „redacțiilor toxice”
În România, formațiunea politică „Alianța pentru Unirea Românilor” (AUR) a fost condamnată de mai multe organizații media și unele instituții publice, după ce a publicat pe pagina oficială de Facebook un sondaj în care solicita urmăritorilor săi să enumere „redacțiile toxice”. Demersu, pornit după un conflict cu o altă instituție media, stârnește îngrijorări în rândul ONG-urilor de media, care o califică drept „o tentativă de intimidare a jurnaliștilor”, scrie Balkan Insight.
・
Cunoscută ca o formațiune politică de dreapta și cu un mesaj profund național, AUR a fost criticat că a lansat o campanie publică de defăimare a instituțiilor media pe Facebook, pe care le acuză că ar livra mesaje ostile în adresa partidului.
„Publicul s-a pronunțat: u.M. Digi24 este cea mai toxică și falsă instituție mass-media. Din păcate pentru ei, tinerele speranțe de la G4 Fake Media nu au reușit să obțină decât o mențiune, din partea juriului, la fel ca și colegii lor de la Sputnik”, se arată în comunicatul formațiunii de pe pagina de Facebook.
Conform măsurătorilor de audiență, Digi24 este una dintre cele mai populare televiziuni din România iar site-ul de știri G4Media.ro este în top 10 printre cele mai vizualizate portaluri de știri din țară.
Redactorul-șef al G4Media.ro, Cristi Pantazi, a declarat pentru BIRN că includerea presei pe lista neagră este o tradiție a extremei drepte din România.
„Partidele de extremă dreapta, fasciste, au mai recurs la elaborarea listelor negre. Garda de Fier (mișcarea pro-nazistă din România interbelică - n.r.) a avut asemenea liste negre în perioada interbelică. Este exact genul de comportament pe care îl are AUR acum”, a declarat Pantazi.
Potrivit acestuia, AUR intenționează să „intimideze jurnaliștii care raportează în mod onest acțiunile, intențiile și pozițiile partidului. AUR vrea să reducă la tăcere presa profesionistă, care îi prezintă publicului așa cum sunt ei: anti-semiți, negaționiști ai Holocaustului, violenți și promotori ai discursului de ură”.
Atacul formațiunii a început după ce portalul G4Media a catalogat partidul ca fiind unul extremist, pe baza unui lung șir de acțiuni publice ale liderilor săi, care includ un atac violent asupra sediului Parlamentului, violență fizică și verbală asupra membrilor Parlamentului, minimizarea Holocaustului și numirea ca președinte de onoare a formațiunii pe Călin Georgescu, un cunoscut venerator al Gărzii de Fier.
ONG-ul media ActiveWatch a condamnat lista neagră AUR, menționând că formațiunea „încalcă în mod flagrant principiile vieții democratice, îndemnând cetățenii să ajute contribuie la lista neagră a instituțiilor media pe care le etichetează ca fiind toxice”.
Reprezentanții acestuia susțin că astfel de strategii de creare a disensiunilor în spațiul public nu își au locul acum, ele fiind similare cu cele adoptate de partidele care au pus bazele regimurilor dictatoriale din secolul trecut.
„Ne solidarizăm cu aceste instituții de presă care acum sunt ținta unui atac populist periculos și invităm și alte partide, organizații și cetățeni care încă mai cred în libertatea de conștiință, în libertatea de expresie și în dreptul la informare să respingă ferm „listele negre” și atacurile la adresa democrației”, se arată în declarația ActiveWatch.